Na upały: domowa lemoniada cytrynowa

Czy u Was też będzie upał i skwar w tym tygodniu? Sama już zaczynam mieć wątpliwości czy właśnie na takie lato czekałam, bo 38 st. C. w cieniu to lekka przesada! Nawet dla największego zmarzlucha 😉



 

 

Podczas takich upałów większość dnia spędzamy z Gabi w domu.

O spacerze można pomyśleć najwcześniej o 16.00, a najlepiej po 17.00. Wtedy upał robi się znośny i można w miarę przyjemnie zwiedzać okolicę. Jednak są sposoby na to, by przetrwać te upalne dni: lemoniada cytrynowa i galaretka może w przyjemny sposób ostudzić każdego.

Lemoniadę uwielbiam i latem w różnych knajpkach piłam dosyć często, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby ją przygotować w domu. Dwa lata temu, moja przyjaciółka Anita poczęstowała mnie domową lemoniadą właśnie w taki upalny dzień. I wtedy doznałam olśnienia: cytrynowy orzeźwiający napój wcale nie jest skomplikowany do zrobienia, świetnie smakuje – a jeśli podasz go gościom w takie upalne lato możesz mieć pewność, że smak lemoniady będą wspominać jeszcze przez długi czas 🙂

Do zrobienia lemoniady potrzebujemy – czyli składniki

  • wodę (niegazowaną lub gazowaną – kto, co woli), najlepiej wcześniej schłodzoną w lodówce lub w zamrażarce,
  • cytrynę,
  • cukier (ja używam trzcinowego, ale może być też zwykły biały),
  • mięta (dla chętnych),
  • limonka (dla chętnych),
  • lód.

 

Sposób przygotowania

Należy zagotować małą ilość wody. Do szklanki sypiemy cukier i zalewamy go w takiej ilości wody, by się rozpuścił (1/3 szklanki cukru na 1,5 l lemoniady). Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje może rozpuścić w gorącej wodzie większą ilość cukru.
Następnie do dużego dzbanka wlewamy wodę z lodówki, wciskamy całą cytrynę (jeśli ktoś lubi napoje bardzo kwaśne może dodać dwie cytryny), dodajemy roztwór z rozpuszczonym wcześniej w gorącej wodzie cukrem. Do tego parę listków mięty i plasterek lub ćwiartkę cytryny do ozdoby. Całość mieszamy dużą łyżką. Na koniec okraszamy całą lemoniadę dużą ilością lodu (jeśli ktoś lubi napoje bardzo schłodzone).

Jeśli chcecie, do lemoniady możecie dodać pomarańczę lub grapefriuta. Lemoniada bardzo lubi wszystkie cytrusy 🙂

Tak przyrządzony cytrynowy napój podajemy w wysokiej szklance, najlepiej w towarzystwie słomki. Domowa lemoniada jest pyszna w smaku i bardzo zdrowa! Polecam każdemu, szczególnie w czasie upałów!

 

A w osobnym wpisie poznacie przepis na moją ulubioną galaretkę 🙂 Wystarczy kliknąć w zdjęcie 😉

 

Kolorowa galaretka na upalne dni

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.