Przepisy na przetwory z jarzębiny, te nasze z Dzień Dobry TVN. I pożar w studiu…

Jarzębina czerwona, która rośnie na drzewach jest nie tylko ładną ozdobą w postaci korali na szyi małego dziecka, ale może posłużyć również jako ciekawy dodatek w każdej kuchni.

Podczas naszej ostatniej wizyty w kuchni Dzień Dobry TVN motywem przewodnim była jarzębina, a właściwie przetwory z tejże.

Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Dla celów przetwórstwa uprawiane są odmiany o dużych i jadalnych owocach. Wikipedia

My przygotowaliśmy konfiturę i sok. Jarzębiny w wersji alkoholowej nie było, bo to program przed godziną 22 🙂 choć Kuba się wyrywał by zalewać ją w spirytusie…

Ale zanim zapoznacie się, z jakże pysznymi i prostymi przepisami, zobaczcie inny materiał ze studia tego dnia, wcale nie z kuchni, a jednak z nami w roli głównej… Kto nie oglądał na żywo, może się pośmiać 🙂 Coś o tym jak chcieliśmy spalić studio DDTVN.

KLIK W ZDJĘCIE SPALONEGO GARA 🙂

garnek

GRUSZKI Z JARZĘBINĄ JAKO DODATEK DO MIĘS

Składniki:

2 kg jarzębiny, 4 twarde gruszki, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. 4 sztuki polędwiczki wieprzowej, 5 szt. cebuli, sól, pieprz, 2 kg ziemniaków, koperek 

Przygotowanie.

Na gorący syrop (połączenie wody i cukru) wrzucić owoce jarzębiny. Gotować na wolnym ogniu kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Gotowanie i studzenie powtórzy dwa razy, potem odstawić do następnego dnia. Dojrzałe, twarde gruszki obrać ze skórki, pestek i gniazd nasiennych, opłukać i wkładać do konfitury z jarzębin. Smażyć krótko na wolnym ogniu, aż gruszki będą miękkie.Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 90 C.

KONFITURA Z JARZĘBINY JAKO DODATEK DO SERÓW

Składniki:

2 kg cukru, 1 kg owoców jarzębiny. Ser: kozi, lazur, mozzarella, brie. 

Przygotowanie.

Z 0,6 litra wody i 1,7 kg cukru przygotuj syrop. Gdy syrop się zagotuje włóż do niego zanurzone wcześniej na 10-15 minut we wrzątku i umyte i obrane owoce jarzębiny. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Uważaj, aby konfitura nie zaczęła się gotować. Co jakiś czas potrząsaj garnkiem i zbieraj pianę, która utworzy się na gorze. Konfiturę należy zacząć gotować, kiedy owoce sklarują się i na powierzchni nie będzie widoczna piana. Następnie odstaw konfiturę na 12 godzin. Po upływie tego czasu konfiturę ponownie zagotuj i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Konfitura idealnie nadaję się jako dodatek do serów.

SOK Z JARZĘBINY

Składniki:

2 kg owoców jarzębiny, 1 kg cukru, woda.

Przygotowanie.

Owoce należy przebrać, opłukać, zamrozić. Czas jaki owoce powinny spędzić w zamrażarce to około 30 minut. Zamrożone owoce przełożyć na sito sokownika, zasypać cukrem. Jeśli nie masz sokownika możesz też wrzucić zamrożone owoce jarzębiny do garnka z wodą i zrobić z nich kompot (wodę, cukier i owoce dodajesz według smaku). Zlewać do wyparzonych, szklanych butelek. Czas przygotowania około 20 min. Pyszny dodatek do herbaty.

Cały materiał z naszego gotowania w Dzień Dobry TVN dostępny tutaj:

Oczekujac.pl w DDTVN czyli W jesiennej kuchni: konfitura z jarzębiny

001przepisy z jarzebiny ddtvn005przepisy z jarzebiny ddtvn004przepisy z jarzebiny ddtvn 002przepisy z jarzebiny ddtvn006przepisy z jarzebiny ddtvn 003przepisy z jarzebiny ddtvn 007przepisy z jarzebiny ddtvn 008przepisy z jarzebiny ddtvn 009przepisy z jarzebiny ddtvn

Inspiracja kulinarna zaczerpnięta z: Bloga: Matka jest tylko jedna i Mama Trójki oraz Potrawy regionalne