Najzdrowsza na świecie – matcha. Herbata do picia w ciąży

Nie od dziś wiadomo, że kuchnia japońska jest bardzo zdrowa. Nie tylko lubimy jeść sushi (w ciąży jem oczywiście wege), ale od dawna pijemy też zieloną herbatę. Z brązowej zrezygnowaliśmy już dawno i w domu właśnie zielona i biała wiodą prym. Jednak pod choinkę Kuba dostał od mojej mamy coś, co nazywa się macha – podobno jakaś rewelacyjna japońska herbata, która czyni cuda. Co to jest? Z czym to się je? I czy można pić matchę w ciąży?

 

Co to jest matcha?

W Polsce jeszcze nie zauważyłam, żeby był jakiś wielki szał na tę herbatę, ale w Niemczech jest bardzo duże zainteresowanie tym „zielonym proszkiem”. Moja mama jest fajną wszelkich nowinek naturalnych i to właśnie ona w naszej rodzinie jako pierwsza wszystko na sobie testuje. Jak się sprawdzi podaje dalej 😉 Matcha to nic innego jak sproszkowana na delikatny pył zielona herbata. Służy też jako dodatek do potraw.

Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. senchy. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek.

 

Jakie jest korzystne działanie matchy?

Według niektórych badań matcha wpływa na zmniejszenie zagrożenia nowotworami okrężnicy, piersi, jajników, prostaty i płuc. Pomaga też przy odchudzaniu – przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Reguluje procesy trawienia. Pomaga regenerować organizm po wysiłku fizycznym oraz wzmacnia komórki i układ odpornościowy. Macha jest składnikiem niektórych deserów, ciast, dodaje się ją nawet do kawy lub czekolady! Jednak najlepiej spożywać herbatę parzoną – ma ona wtedy najwięcej składników odżywczych i najlepiej wpływa na organizm.

 

W jaki sposób można przyrządzić matchę?

Należy zagotować wodę i poczekać aż uzyska 70-80 st. C. 2 łyżeczki bambusowe (dwie małe szczypty lub nawet jedną!) matchy należy włożyć do miseczki, dodać 80 ml wody, zamieszać specjalną bambusową miotełką, aż do uzyskania piany. Taka matcha jest gotowa do picia.

herbata matcha w ciąży

 

 

Matcha w ciąży

W ciąży można śmiało pić herbatę matcha, nawet 2-3 miseczki dziennie. W 1 miseczce jest około 50 mg kofeiny, a do znacznie mniej niż w jednej filiżance kawy. Poza tym kofeina z matchy rozkłada się o wiele szybciej w organizmie niż kofeina z kawy. Dodatkowo matcha ma w sobie wiele witamin i składników mineralnych takich jak: błonnik pokarmowy, katechiny (zwalczają wolne rodniki w organizmie), L-theaniny, beta karoten, cynk, potas, wapń, sód, żelazo, witaminy z grupy B, A, E i C, których kawa nie ma. Nie powoduje nagłych skoków ciśnienia i nie powoduje bólu głowy, który może powodować kofeina spożywana w kawie.

 

Minusy herbaty matcha

Jedynym jej minusem jest cena. Za 80 gram trzeba zapłacić około 35 zł, ale cena za 30 gram potrafi sięgać też 100 zł.

 

Podsumowując: matcha jest bardzo dobrą herbatą i można ją pić również w ciąży! Ma działanie odmładzające, zwalcza nadwagę, obniża zły cholesterol, oczyszcza umysł i uspokaja. Na mnie działa rewelacyjnie!