Blog parentingowy dla mamy i taty. Prawdziwy parenting i lifestyle z dzieckiem. Początkowo ciążowy, teraz rodzinny.

Pierwsze urodziny Gabi. Menu

Już wiem, co zjem. We wtorek, 6 sierpnia Gabi będzie miała pierwsze urodziny, ale imprezę urodzinową z całą naszą rodziną zaplanowaliśmy na 17 sierpnia. Jak na Księżniczkę przystało, pierwsze urodziny Gabi odbędą się w Pałacu.

Świętować będziemy w tym samym miejscu, w którym obchodziliśmy chrzciny. Pałac Pakosław mieści się niedaleko od nas, ale najważniejsze jest to, że po chrzcinach byliśmy z obsługi i jedzenia bardzo zadowoleni. Dlatego na pierwsze urodziny Gabi naszych i Jej gości zaprosimy w to gustowne miejsce. Myśląc o pierwszych urodzinach naszego dziecka marzyłam (już kiedy jeszcze jej nie było na świecie), by była do impreza latem, w ogrodzie, z dużą ilością baloników i innych urodzinowych dekoracji. Taki miałam plan, do czasu…

Rok temu organizowaliśmy Wielkanoc dla naszej najbliższej rodziny. I okazało się, że 10 osób w naszym domu to absolutne maksimum na takie spotkanie. Nie mamy ani bardzo dużego stołu, ani nawet 10 krzeseł (wtedy musieliśmy zorganizować dodatkowe), by podjąć się zrobienia urodzin w domu dla 20 osób. Finansowo na takiej domowej imprezie można nawet trochę zaoszczędzić, ale postanowiłam, że ja również chcę mieć coś z urodzin mojego dziecka – w końcu to też moje małe święto. Nie chcę całego dnia spędzić w kuchni, stać przy garach i zastanawiać się, czy wszystko się uda.

Poza tym, co jak co, ale każdy lubi wyjść do eleganckiej restauracji i niczym się nie martwić. A jedyne, czym muszę się zająć to wystrój sali i ułożyć menu.  Nad tym pierwszym jeszcze pracuję, ale menu mam już dopięte na ostatni guzik.

I tak, my i nasi goście, będziemy mieli w tym dniu prawdziwą ucztę kulinarną.

OBIAD
Zupa: Bulion z makaronem
II danie (3 porcje na osobę):

  • Schab grillowany faszerowany suszonymi pomidorami,
  • Bitki wołowe w sosie leśnym (z borowikami),
  • Polędwiczka w Porto,
  • De volaille zapiekany z mozzarellą oraz pomidorkiem cherry i świeżą bazylią,
  • Karkówka grillowana w sosie z zielonego pieprzu.

Dodatki:
Ziemniaki zapiekane + sos serowo – sezamowy, ziemniaczki kuleczki, kluski śląskie, pyzy, bukiet surówek: marchewka, wiosenna, seler, warzywa gotowane: brokuł, kalafior, marchewka mini karotka, sos do mięs.
Deser:
Kawa z ekspresu, herbata wg zamówień indywidualnych + sorbet owocowy: trzy rodzaje (sezonowe smaki)

KOLACJA
Zupa: Chłodnik z botwinką
II danie (1 porcje na osobę) + odgrzane mięsa z obiadu:

  • Szaszłyki drobiowo-warzywne,
  • Roladka z soli faszerowana szpinakiem + sos cytrynowo – szafranowy.

Dodatki:
Ziemniaczki talarki, Sałatka Szefa Kuchni (rukola, roszponka, mini pomidorki koktajlowe, mini mozzarella, krem balsamiczny).

Wszystko brzmi pysznie! A ja, po naszych wcześniejszych doświadczeniach mam pewność, że Kucharz  jak zawsze stanie na wysokości zadania i z niecierpliwością czekam na to, co znajdę na talerzu 😉

W tym tygodniu muszę jeszcze ustalić wystrój sali. Wiem, że roczne dziecko może jeszcze nic nie pamiętać, ale moja koleżanka opowiadała, że jej synek wszystko pamiętał z pierwszych urodzin i ja też chcę, żeby Gabi czuła, wiedziała i widziała, że ta cała impreza jest dla niej. Dlatego ma być pięknie i wyjątkowo! Za rok będzie klown, zabawy dla dzieci i inne atrakcje. W tym roku skoncentruję się jednak na doznaniach wizualnych 😉

Jeśli macie jakieś dobre rady, na co zwrócić szczególną uwagę podczas pierwszych urodzin, to proszę napiszcie w komentarzu. Pierwsze urodziny są tylko raz – przy drugich będę już mądrzejsza 🙂

Komentarze