Spis treści
Było już sporo komentarzy, w których piszecie, że lecicie do kuchni pichcić malinowe specjały. W takim razie w tym poście przepisy i sposób wykonania tychże 🙂
Filety z łososia pieczone w piekarniku, podawane na aromatycznym i zdecydowanym w smaku sosie ze świeżych malin
Składniki (na dwie porcje)
sól morska
3 łyżki roztopionego masła
2 x 150 g filetów z łososia
świeżo zmielony czarny pieprz
Malinowy winegret
biały ryż
100 g malin
1 łyżka cukru
1/2 małej cebulki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki czerwonego octu winnego np. o smaku malinowym
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy winegret. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem. Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem.
Sałatka Szefa Kuchni
Składniki
rucola
kiełki
pieprz
cytryna
ser feta
roszponka
świeża mięta
pestki granatu
truskawki, maliny, borówki
prażone pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie
Na talerzu ułożyć delikatnie sałaty – na zasadzie mix-u. W sposób uporządkowany porozkładać ser feta oraz owoce. Polać na chwilkę przed podaniem sosem kremowym balsamico. Aby podkreślić smak kremu balsamicznego warto przetrzeć kilka malinek i przed polaniem połączyć sos balsamico z sosem malinowym.
Składniki (na 4 słodkie porcje)Mus malinowy marshmallow
250g malin
120g pianek mashmallow
200ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie
Odkładamy na bok 4 malinki, które później posłużą nam do dekoracji musu. Pozostałą część przekładamy do rondelka i na średnim ogniu gotujemy, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Owoce ściągamy z ognia i za pomocą widelca dusimy, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Do masy owocowej dodajemy pianki, i mieszamy na małym ogniu, czekamy aż się rozpuszczą. Rondelek odkładamy na bok, aż do wystygnięcia. Ubijamy mikserem śmietankę, następnie łączymy ją z masą owocową. Mus przekładamy do 4 salaterek i chłodzimy je przez około 2 godziny w lodówce (salaterki należy przykryć ściereczką, by deser nie pochłonął zapachów z lodówki). Mus serwujemy schłodzony, udekorowany owocami.