Coś na jesień! Jak przygotować świeży, domowy sok owocowo-warzywny? >FILM!!!<

Sokowirówkę? Tak, poproszę!

Kto nie lubi pić świeżych soków z owoców i warzyw? Są smaczne i zdrowe – pod warunkiem, że zostaną przygotowane ze naturalnych składników i najlepiej na naszych oczach. Taki sok to witaminy, wzmocnienie odporności, poprawa sprawności fizycznej, poprawa metabolizmu, składnik każdej diety. Świeży sok wpływa też na sylwetkę, układ odpornościowy, skórę i włosy, dobre samopoczucie, bo to prawdziwa bomba witaminowa!

Soki, które można zrobić samemu w domu są bogate w witaminy, przeciwutleniacze, mikroelementy i sole mineralne, niektóre nawet zapobiegają nowotworom! 

 

Przygotowując się do napisania opinii o sokowirówce Philips Avance Collection, przetarłam kilogramy przeróżnych owoców i warzyw, jakże miałoby być inaczej 🙂 . Korzystałam też z przepisów umieszczonych w broszurce, którą znalazłam w kartonie z machiną! Zaskoczyło mnie jak ciekawe smaki powstają z tak przeróżnych konstelacji i połączeń owoców i warzyw. I to jest chyba najfajniejsze w sokach, że w szklance możemy przemycić warzywo, czy owoc, którego w pojedynkę byśmy nie przełknęli, lub posmakowalibyśmy w znikomej ilości – taki seler naciowy, czy imbir to chyba najbardziej zaskakujące składniki 🙂 .

 

 

PRZEPISY NA MOJE ULUBIONE SOKI

 

sokowirówka 11Sok z melona, selera naciowego i imbiru

1 szt. melon,

3 szt. seler naciowy,

1 cm. imbiru.

Obrać melon, wyciąć pestki. Obrać imbir i przygotować jego 1 cm. Umyć seler. Wszystko wrzucić do sokowirówki. Wymieszać sok w pojemniku. Wypić zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

sokowirówka12Sok z selera naciowego, marchewek i jabłek

3 szt. selera naciowego,

4 szt. marchewki,

3 szt. jabłek.

Umyć warzywa i owoce. Obciąć nać marchewki. Wszystko wrzucić do sokowirówki. Pyszny sok jest gotowy!

 

 

 

ananas

 Sok ananasowy ze świeżym imbirem i kolendrą

ananas,

cienki plaster imbiru,

dwie łyżki kolendry,

szczypta soli

Ananasa obrać z grubsza ze skóry, resztę wrzucić razem z nim i już!

 

 

 

SOKI OWOCOWO-WARZYWNE I ICH WŁAŚCIWOŚCI

 

Sok z buraków – właściwości krwiotwórcze, likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego, jelita grubego, rozpuszcza kamienie w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym.

Sok z marchwi – wpływa korzystnie na zęby, włosy, paznokcie, wzrok i gardło. Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy. Przynosi ulgę przy alergiach skórnych, uczuleniach, egzemach, chorobach układu limfatycznego. Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Uwaga: podczas picia soku z marchwi najprawdopodobniej twoja skóra zyska kolor pomarańczowawy. Według Michała Tombaka jest to efekt oczyszczania organizmu. W związku z tym, że w “przeciętnym” organizmie jest bardzo dużo toksyn, a wątroba nie ma takich “mocy przerobowych”, przechodzą one do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry. Toksyny te są koloru żółtego lub pomarańczowego. Efekt “żółtej skóry” może trwać nawet do roku czasu.

Sok ze świeżej kapusty – korzystny przy cukrzycy, hemoroidach, nieżytach żołądka, miażdżycy, otyłości, wrzodach dwunastnicy, problemach z tarczycą.

Sok z zielonej papryki – jest niezwykle bogaty w krzem, tak więc polecany przy problemowych włosach i paznokciach. W przypadku problemów z gazami, kolkami i skurczami jelit należy pić 1 szklankę na czczo.

Sok z ogórka – posiada dużo krzemu, siarki, potasu, fosforu. Profilaktycznie na włosy i paznokcie po pół szklanki soku dziennie. Polecany również przy wysokim ciśnieniu krwi.

Sok ze szczawiu – regeneruje błonę śluzową jelit. Sok najlepiej dodawać do sałatek (surówek). Sok zawiera żelazo, magnez, fosfor, siarkę, krzem. Nie należy spożywać zbyt często gotowanego szczawiu – zawarty w nim szczawian potasu zmienia się w formę nieorganiczną, co może doprowadzić do zapalenia stawów i mięśni.

Sok z koniczyny – reguluje cykl miesiączkowy, zapobiega przedwczesnemu procesowi niszczenia organizmu kobiety.

Sok ze szpinaku – oczyszcza i regeneruje jelita i cały układ trawienny. Wraz z sokiem ze szpinaku pomaga przy złośliwej anemii, rozstroju nerwowym, zapaleniach nerek, zapaleniach stawów, czyraczności, obrzękach kończyn, częstych krwotokach, reumatyzmie, niskim i wysokim ciśnieniu krwi, zaburzeniach wzroku, bólach głowy.

Sok z dyni – wzmacnia wątrobę, uspokaja układ nerwowy, działa przeciwgorączkowo. Zalecany przy menopauzie – stosowany regularnie przez minimum 2 miesiące pozwala zlikwidować uderzenia gorąca.

Sok z arbuza – oczyszcza, wzmacnia wątrobę i nerki, wypłukuje sole z organizmu, ma działanie moczopędne (przy obrzękach), przeciwmiażdżycowe, ogólnie wzmacniające.

Sok z pomidorów – poprawia pracę serca, zwiększa przemianę materii, zawiera dużo witaminy C oraz fitocydy hamujące procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach.

Sok z winogron – ma działanie wzmacniające, przeczyszczające, napotne, bakteriobójcze i moczopędne. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Nie jest wskazany w dużych ilościach przy cukrzycy, otyłości, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Przy regularnym piciu należy odstawić mleko i surowe owoce – w połączeniu z sokiem z winogron powodują one fermentacje w jelitach.

Sok z cytryny – oczyszcza z nierozpuszczalnych soli i śluzu, posiada dużo witaminy C i mikroelementów.

JAK PRAWIDŁOWO PIĆ SOK

Na każdym produkcie kupionym w sklepie mamy wskazówki co do przechowywania, spożywania itd. Soki zrobione metodą domową, również mają swoje małe wymagania.

Każdy sok należy pic wolno zaraz po przygotowaniu. Można sporządzić sok też na później, ale należy wlać go do ciemnej szklanej butelki, szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Soki owocowe zachowują swoją moc do 4 godzin po przyrządzeniu, soki warzywne nawet do 10 godzin! Sokować należy tylko ze świeżych warzyw i owoców – najlepiej sezonowych.

sokowirówka philips1

Najważniejsze informacje o sokowirówce

  • duży pojemnik na sok – pomieści 2,5 litra soku za jednym razem,
  • mocny silnik – aż 900 W! – pozwala przemielić najtwardsze owoce,
  • bardzo duży otwór na owoce i warzywa – można wrzucać jabłko w całości i nie trzeba go obierać ani kroić, wystarczy tylko umyć 😉
  • 2 prędkości sokowania – do miękkich lub twardych owoców i warzyw,
  • technologia QuickClean – sokowirówkę można wyczyścić w 1 minutę!
  • funkcja wstępnego czyszczenia – bardzo przydatna nowość ułatwiająca umycie sitka,
  • wbudowany pojemnik na miąższ – mieści się w środku sokowirówki, jest bardzo duży, małe okienko informuje o ilości zebranego miąższu, pojemnik umożliwia łatwe i szybkie usunięcie miąższu,
  • wszystkie akcesoria można myć w zmywarce – bo przecież znowu mam nowy lakier na paznokciach i nie mogę nic umyć ręcznie 😉

 

 

To tyle teorii! Przejdźmy do zajęć praktycznych!

Sokowirówkę sprawdziliśmy niemal na poligonie! Podjęłam się przygotowania świeżutkich soków dla ekipy dzieciaków! Sami zobaczcie co się działo!

 

 

Za udostępnienie wnętrz i pomoc logistyczną w realizacji filmu dziękujemy

Pałacowi Pakosław.

 

Sokowirówki różnych marek już od 80 zł znajdziecie TUTAJ a my w szczególności polecamy tą, której używamy w domu Philips Avance Collection HR1869

 

001philips sokowirowka film 002philips sokowirowka film 007philips sokowirowka film004philips sokowirowka film 008philips sokowirowka film 010philips sokowirowka film 011philips sokowirowka film003philips sokowirowka film 012philips sokowirowka film005philips sokowirowka film 013philips sokowirowka film 014philips sokowirowka film 016philips sokowirowka film

Na filmie i na zdjęciach widzicie Philips Avance Collection juicer 900 W, XXL tube, Quick Clean, HR1869

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Philips.

 

Relacja z tego wydarzenia również na naszym Insta:

insta

Jeśli się podobało, lajknij nas na fejsie:

facebook_logo

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.