Spis treści
Ostatnio czytelniczka poprosiła nas o przepis na koktajl i sok, które przyrządzaliśmy na tegorocznej Blogowigilii.
No to spełniamy życzenie. Ogólnie to banał, aczkolwiek, ci którzy degustowali nie zawsze trafiali zgadując co jest w środku – mix smaków robił swoje 🙂
Spośród koktajli największym uznaniem cieszył się ten z bananem i mlekiem oraz dodatkami w postaci migdałów i gorzkiej czekolady. Natomiast sok jabłkowy z kolendrą i cytryną wspominany był na fejsbuku jeszcze tydzień po! 🙂
NATURALNY, DOMOWY SOK JABŁKOWY
Składniki:
- jabłko – najlepiej odmiana ligol
Dodatki:
- imbir,
- mięta,
- kolendra,
- cytryna,
Przygotowanie na 4 porcje
Aby przygotować naturalny, pyszny, domowy sok jabłkowy potrzebujemy sokoriwórkę, my używamy sokowirówki Philips i jest świetna (więcej przepisów na sokowanie znajdziecie TUTAJ). Najlepszy rodzaj jabłka na sok to LIGOL. Na jedną porcję składają się 4 małe jabłka oraz jeden lub kilka dodatków: cytryna, lub imbir, lub mięta lub kolendra. Wszystko wrzucamy do sokowirówki i gotowe! Sok najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.
ZIMOWY KOKTAJL BANANOWY
Składniki:
- banany,
- mleko,
- cukier trzcinowy.
Dodatki:
- cynamon,
- kakao,
- czekolada mleczna lub gorzka,
- nutella,
- migdały,
- lody waniliowe, śmietankowe itd.
Przygotowanie na 4 porcje
Do przygotowania koktajlu potrzebny mocny jest blender, najlepiej stojący, nie ręczny. Do 4 bananów dodajemy pół litra mleka, 1 łyżeczka cukru, jedna łyżeczka cynamonu lub innego dodatku. Koktajl ten możemy tworzyć w zależności od fantazji oraz tego, na co mamy ochotę. Wszystko razem wrzucamy do blendera i bledujemy. Koktajl z każdym dodatkiem jest przepyszny! Dodatki można też łączyć ze sobą 😉
Kupując banany zwróć uwagę, aby były one bardzo dojrzałe i miękkie – takie, które zaraz zaczną czarnieć są najlepsze 🙂 W innym przypadku koktajl może być cierpki.