Mleko, miód i czosnek. Trzej bohaterowie w walce z bólem gardła

Domowe sposoby na ekspresowe rozgrzanie organizmu są bardzo dobrze znane.

W okresie jesienno – wiosennym, czyli od września do kwietnia, nie trudno o przeziębienie. Jeśli tylko poczuję delikatne ukłucie w gardle, lekki katar czy kaszel natychmiast przygotowuję mieszankę na bazie mleka i miodu.

Latem człowiek chce korzystać ze słońca i chłonie całym ciałem każdy promień. A ja we wrześniu czasami zapominam, że to już prawie jesień i zdarza mi się zbyt lekko ubrać lub zapomnieć kurtki, kiedy wieczorem wychodzę z domu. Efekt? Ból gardła i kłucie w gardle właśnie, a to u mnie pierwsze objawy czegoś większego. Dlatego zawsze w okresie jesienno-zimowym mam w domu te trzy składniki: mleko, miód i czosnek.

Mikstura: mleko, miód i czosnek

Składniki

  • mleko,
  • miód,
  • czosnek,
  • można dodać masło.

Przepis

Podgrzewamy szklankę mleka – najlepiej w garnku. Dodajemy do mleka łyżkę masła oraz łyżkę miodu. Do całości dodajemy dwa ząbki rozgniecionego czosnku. Preferuję miażdżenie lub siekanie ząbków, niż wyciskanie przez praskę – tam za dużo się marnuje  .

Mikstura nie może być wrząca, ale też nie powinna być zbyt letnia, należy pić bardzo powoli. Ważne jest to, by mleko miało temperaturę nie wyższą niż 60°C.Najlepiej poczekać do wystudzenia mleka i wtedy dodać wszystkie składniki. Specyfik może mieć silny zapach czosnku, ale ja akurat lubię czosnek i ten zapach mi nie przeszkadza – nie wiem jak innym domownikom  – ale moje samopoczucie chyba cenią wyżej niż własny komfort przez te kilka dni…

Stosowanie

Miksturę można stosować dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

mleko miód czosnek mikstura

Co wyjątkowego jest w tej miksturze?

Dlaczego to działa? Przede wszystkim dzięki zawartym w mleku witaminom i minerałom, które wspierają układ odpornościowy. Należy do nich witamina A, która pomaga utrzymać błony śluzowe w dobrym stanie, dzięki czemu skutecznie osłaniają one drogi oddechowe przed wnikaniem chorobotwórczych wirusów i bakterii. Równie ważna jest witamina D, która odpowiada za prawidłową reakcję immunologiczną organizmu. Skuteczna mobilizacja układu odpornościowego nie byłaby możliwa bez udziału witamin z grupy B oraz cynku, również występujących w mleku i jego przetworach. Mleko w połączeniu z miodem i czosnkiem stanowi więc niezastąpioną mieszankę na walkę z przeziębieniem.

Mikstura mleko, miód i czosnek znana jest w moim domu od wielu lat. Jest to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dla mnie najważniejsze w nim jest to, że jest on w 100% naturalny, a ja lubię korzystać z naturalnych kuracji – po antybiotyki sięgam tylko w ostateczności, ale zawsze przede wszystkim korzystam z dóbr matki natury.

P.S. Od lekarza pediatry:

Na przeziębienie owszem super gdy zmarzniemy mamy ” kapiący ” nos, ale na zapalenie gardła nie polecam. Ciepłe mleko i miód wbrew pozorom podrażnia gardło jeszcze bardziej! W końcu zapalenie się chłodzi a nie rozgrzewa! Gdy się poparzymy mamy odczyn zapalny i ból co wtedy robimy? Ogrzewamy czy chłodzimy? 🙂 także na objawy przeziębienia, grypy, rozbicia jesiennego miód i mleko tak! Ale na ból gardła raczej coś innego.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.