Zima mija, wiosna idzie a więc sezon na zupy się kończy. A przez ostatnie miesiące prawdziwe, polskie, sycące zupy to był mój obiadowy konik – pomidorowa na wędzonce, grochowa taka że łyżka w garnku stoi, krupnik jak gulasz z kaszą, żurek taki, że zwariujesz.
Koniec sezonu, więc postanowiłem zapisać sobie te moje receptury na przyszły sezon, tak by mi nie wypadły z głowy, bo każdą zupę robię wg jakiegoś wstępnego przepisu, jednak w procesie twórczym nabywa on tyle moich własnych, autorskich modyfikacji, że powstaje z tego nowa jakość 🙂 . Dlatego postaram się jeszcze na zamknięcie sezonu powtórzyć każdą z zup i na blogu umieścić przepis.
Ostatnio zrobiłem żurek, nie pierwszy raz w życiu, ale miała to być rozgrzewka przed Wielkanocą, jednak te święta znów spędzimy poza domem, więc i żurku nie zrobię. Zatem tym bardziej radość, że zaserwowałem go jeszcze sobie i rodzince tak w dzień powszedni.
Spis treści
Żurek na Wielkanoc
Nabądź drogą kupna, co następuje:
włoszczyzna – gotowy pęczek np. z marketu spożywczego – taka ilość jest optymalna do tego żurku
500 ml zakwasu żytniego (dwie butelki tego np. z marketu)
ok. pół kilograma białej surowej kiełbasy
200 – 300 g boczku wędzonego
2-3 średnie cebule
4-6 średnie ziemniaki
2 łyżeczki chrzanu
3 ząbki czosnku
ok. 200 ml śmietany 30%
suszony, starty majeranek
sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
jaja ugotowane
Uczyń kolejno:
Zagotuj kiełbachę z włoszczyzną, zielem i liściem, trzymaj na małym ogniu do miękkości warzyw. Na patelni podsmaż posiekany boczek z cebulką. Kiełbasę i włoszczyznę wyjmij z wywaru, pokrój. Wlej do wywaru zakwas i wrzuć boczek z cebulką wraz z tłuszczem i czosnek – ząbki pokrojone na grubo lub posiekane na drobniutko – jak wolisz. Teraz doprawiasz i nadajesz ton – chrzan, sól, pieprz, majeranek – kombinuj tak by wyszedł wg twoich preferencji. Wrzuć ziemniaki, niech się podgotują a potem miękką już marchew wcześniej pokrojoną w kostkę i kiełbasę, zabiel śmietaną. Podajesz oczywiście z jajkiem. Żurek na Wielkanoc będzie tak pyszny, że każdy poprosi o dokładkę!
Miłych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!