Jak wspólnie przygotować menu na przyjęcie dla dziecka? Pyszne przepisy na lato

Kulinarne inspiracje na posiłek dla dziecka

 

Gabi uwielbia gotować! Nieważne czy są to niewielkie domowe dania, czy warsztaty kulinarne z MasterChef Junior Bartoszem Kwietniem! Zawsze chętna i gotowa! I tym razem przygotowała przekąski na dziecięce przyjęcia – a dzielnie pomagał i towarzyszył jej w tym tata!

 

 

POD OKIEM MISTRZÓW

Jestem ostatnio bardzo wrażliwa na różne zapachy, a w kuchni mogę najwyżej zagotować wodę w czajniku. Ciąża ma swoje prawa 😉 Za to Kuba i Gabi od zawsze idealnie spełniają się w kuchni! Dlatego podczas ostatnich warsztatów to właśnie ten duet przygotowywał zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych pod okiem dwóch wybitnych Kucharzy. Bartek Kwiecień to młody kucharz, który wygrał program MasterChef Junior 2018!

Natomiast Jakub Steuermark to wybitny Szef kuchni, który cyklicznie gotuje w programie “Pytanie na śniadanie”, a wcześniej był m.in. właścicielem baru na Florydzie, szefem kuchni w prestiżowych restauracjach w Anglii i Hiszpanii oraz współtworzył Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera. W Anglii zdobył oficjalne kucharskie wykształcenie. Od 2013 roku mieszka znów na stałe w Polsce i realizuje rozliczne kulinarne działania: rozwija autorski projekt Masło i Szałwia, prowadzi warsztaty kulinarne, gości na antenie Radia Zet Chilli oraz w kuchni Pytania Na Śniadanie w TVP.

 

 

MROŻONE I KOLOROWE

Zostaliśmy zaproszeni na rodzinne gotowanie, gdzie sprawdziliśmy również, jak smakują mrożone Danonki, które są idealne na lato. Do Danonków w kubeczku dołączone są kolorowe patyczki, dzięki którym każdy przedszkolak w prosty i przyjemny sposób przygotuje orzeźwiające mrożone serki. Rok rocznie o tej porze roku na sklepowych półkach pojawiają się Danonki z patyczkami. Kolorowy patyczek jako dołączony gadżet, gwarantuje dzieciom mnóstwo zabawy i radości z samodzielnego przyrządzania orzeźwiającej przekąski.

W tym roku na dzieci czeka jeszcze jedna atrakcja: wyjątkowy danonkowy foodtruck pełen mrożonych serków. Od końca czerwca do połowy lipca będzie można natknąć się na niego w nadmorskich miejscowościach, w pobliżu plaży.

 

 

PRZYJĘCIE DLA DZIECKA PRZEPISY

Każdy rodzic wie, że dzieci jedzą oczami, więc by zachęcić je do zjedzenia pożywnych przekąsek w czasie dziecięcych przyjęć, przygotowaliśmy dla Was przepisy na zdrowe pyszności. Tortille pszenne nadziewane ulubionymi dodatkami, tagliatelle warzywne z dwukolorowych cukinii, marchewki i ogórka z dodatkami a do picia pyszna lemoniada cytrynowa z miętą i owocami – to nasze kulinarne odkrycie tego lata!

Kuba razem z Gabi przygotowywali je na warsztatach w Warszawie, ale z pewnością powtórzymy to w domu!

 

 

PRZEPISY

 

Tortille pszenne nadziewane ulubionymi dodatkami

Podgrzej tortille w piecu lub mikrofali. Krótko, aby zmiękły. Usmaż kurczaka w swoich ulubionych ziołach i potnij w paski. Potnij też w paski kolorowe papryki, cebulę czerwoną i papryczki ostre. Wędzonego łososia zmieszaj ze skórką z cytryny, sokiem i tłustym twarogiem. Całość zblenduj na gładką masę. Nadziewaj tortille kurczakiem i warzywami. Zwijaj i krój na grube plastry. Kolejne tortille zrób tylko z warzyw. Możesz zrobić krótki sos z cytryny i oliwy z solą.

 

 

Tagliatelle warzywne z dwukolorowych cukinii, marchwi i ogórka z dodatkami

 

Marchew obierz i za pomocą obieraczki skrój szerokie cienkie plastry. Zagotuj słoną wodę i zblanszuj krótko marchew. Odstaw na bok. Zielone i żółte cukinie obierz do końca obieraczką w szerokie plastry. Obierz ogórka i zrób z nim to samo. Rozgrzej patelnię, zetrzyj parmezan i wrzuć na patelnię marchew i obie cukinie. Krótko podsmaż, zgaś ogień dodaj ogórka, wymieszaj i całość posyp parmezanem.

 

 

Lemoniada cytrynowa z miętą i owocami

 

Wybrane przez Ciebie owoce jagodowe (truskawka, malina, itp.) połącz z jakimś kwaśnym owocem, jak jabłko czy agrest i zblenduj. Dodaj do gazowanej zimnej wody, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj jej skórkę. Zgnieć miętę i całość wymieszaj. Posłodź i dodaj więcej wody i kostki lodu. Daj opaść zmielonym owocom, schłodź lemoniadę.

 

 

Przygoda z gotowaniem zaczyna się już w najmłodszych latach dziecka. A to procentuje w przyszłości. Dzieci uwielbiają bawić się w gotowanie! Dlatego latem wykorzystaj owoce sezonowe i zrób razem z dzieckiem pyszne, zdrowe i kolorowe dania na przyjęcie dla najmłodszych. Satysfakcja dziecka gwarantowana! Pyszne przepisy na lato z pewnością w tym pomogą!

 

 

Komentarze