Truskawki w ciąży

Nigdy nie zastanawiałam się, czy można jeść truskawki w ciąży? Jednak ostatnio w książce Twoja ciąża tydzień po tygodniu wydawnictwa Buchmann  przeczytałam, że w następnych tygodniach ciąży powinnam jeść: brązowy ryż, jajka, szpinak, cebulę, zielony groszek i truskawki.

I to się bardzo dobrze składa, bo zimą jedzenie truskawek sprowadziło by się do mrożonych truskawek a najbardziej smakują oczywiście świeże. Muszę też dodać, że wcześniej nie jadłam truskawek, bo były importowane z Hiszpanii czy z Grecji. Oprócz tego, że ładnie wyglądały to smaku nie mają w sobie nic a nic. 

Teraz, kiedy truskawki można kupić od rolnika z pola, może nie wyglądają idealnie, ale za to smakują wyśmienicie!

Ważne jest to, aby porządnie umyć to, co mamy zamiar zjeść.  Ponieważ truskawki narażone są na bliski kontakt z ziemią lepiej wstrzymać się z jedzeniem tych owoców bezpośrednio z krzaczka. Dokładnie umyta truskawka to źródło witamin, które organizm przyswaja w sposób zupełnie naturalny, tak więc kobiałka w rękę i marsz do warzywniaka!

Truskawek nie powinno się jeść, kiedy Mama karmi swoje dziecko piersią, bo podobno mogą uczulić dziecko. Dlatego mam zamiar dobrze wykorzystać dany mi czas, kiedy mogę jeść truskawki  w ciąży. Jak dobrze być w ciąży latem!

Aktualnie 1 kg truskawek kupuję za 8 zł.

Sezon truskawkowy uważam za otwarty!

 

PS. Polecam też bardzo ciekawy wpis Dieta mamy karmiącej piersią jedz co chcesz – obalamy mity gdzie jest wspomniane o tym, że można jeść truskawki również w czasie KP, więc może i można 😉 ale wszystko z umiarem! I pamiętajcie o tym, aby zawsze obserwować reakcję dziecka na nowe, inne posiłki, które przyjmuje mama 🙂

deserjedzenielatotruskawki
Comments (0)
Add Comment