Relacja z 9. piętra na rogu Hożej i Marszałkowskiej w Warszawie. I przepis z brzoskwiniami

Nagadałem na antenie, że przepis na makaron z hiszpańskimi brzoskwiniami tylko na naszym Blogu, więc czas się wywiązać.

Przepis oczywiście jest banalny, bo w końcu były to szybkie makaronowe rozwiązania dla zapracowanych rodziców. Przepisu szukajcie niżej we wpisie a po drodze obejrzyjcie jak było.

A było świetnie, jak zawsze. Chyba jesteśmy już bardzo znani, bo jak zobaczycie na jednym ze zdjęć, jacyś dwaj panowie (nie powiem, nawet spoko) koniecznie chcieli zrobić sobie zdjęcie z Marią i bardzo nalegali, żebym je pstryknął, to zrobiłem.

Makaron z brokułem w sosie śmietanowo-musztardowym z kurczakiem
Składniki:
1 brokuł
Makaron (najlepiej rurki lub kokardki)
1 śmietana 18%, ale może też być 12%
Pół opakowania serka topionego śmietankowego
Musztarda (jakakolwiek, byleby nie stołowa)
Czosnek (wedle uznania)
Ser żółty do posypania
1 duży ładny filet z piersi kurczaka
Serek marcarpone

Przygotowanie:
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, tak aby się nie rozgotował. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju.

Sos:
Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę mieszamy z musztardą. Na ostygniętą oliwę wylewamy śmietanę – ostrożnie, żeby się nie zważyła, następnie serek topiony. Do tego ugotowane i ostygnięte brokuły. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Do całości dodajemy usmażony filet z kurczaka.
Na talerzach posypujemy startym serem żółtym.

Zielony makaron to dzieło (jak już mu wieszczę od początku roku) przyszłego mistrza wśród blogów kulinarnych 2014 – wspomnicie moje słowa – Tomasz na magicznyskladnik.pl robi naprawdę inny blog kulinarny, potrawy oryginalne ale nie nadymane i przesadzone, potrawy wykwintne ale nie trudne, po prostu zaskakujące. Więc i on sam zaskoczy w tym roku – mówię Wam!

Nie pytajcie – sami nie wiemy o co nam chodzi na tym foto 😀

Patelnia wypełniona brzoskwiniami i prażonymi nasionami zwiastuje, że już gdzieś poniżej przepis…

To był zdecydowanie odcinek Marii – od samego początku: pomysł, przepisy, inspiracje i w ogromnej większości wykonanie, ja tam nie przepadam za włoską kuchnią – mogę zjeść tak co dziesiąty obiad, czyli 9 razy schab z pyrkami, jeden raz makaron :P. A niżej Maria i jej deser z Amaretto…

Makaron z pesto – takie samemu robione, to ja rozumiem!

Makaron z domowym pesto
Składniki:
krzaczek świeżej bazylii, pietruszki lub rukoli
1 ząbek czosnku
ok. 1/3 szklanka orzeszków piniowych lub włoskich
30 g sera parmezan
70-90 ml oliwy
sól morska
ok. 300 g makaronu

Przygotowanie:
Zaczynam od pesto. Możecie utrzeć wszystko w moździerzu albo szybciej wrzucić wszystkie składniki do wysokiego naczynia i utrzeć blenderem. Polecam wysokie naczynie, by nie pryskał olej! Orzechy przed dodaniem prażę na patelni a ser ścieram na tarce. Makaron gotuję al dente, przekładam do miski, zalewam pesto i mieszam. Podaję na talerz posypany jeszcze orzeszkami piniowymi.

Deser mascarpone z dodatkiem amaretto
Składniki:
250 g serka mascarpone
100 g cukru
150 g śmietany 30%/ lub 2 żółtka /
2 łyżki likieru Amaretto
50-100 g ciasteczek amaretto
4 łyżeczki mielonych migdałów
czekolada gorzka w płynie do dekoracji

Przygotowanie:
Ciasteczka amaretto pokruszyć/zostawić kilka do ozdoby/i wymieszać  z migdałami. Ubić na sztywno  śmietanę. Mascarpone ubić z cukrem na puszystą masę i delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Jeśli ktoś woli może zastąpić śmietanę ubitymi żółtkami, a w wersji odchudzonej  jogurtem. Przygotować szklaneczki, do których nakładać warstwami pokruszone ciastka i krem. Każdą warstwę ciastek skropić delikatnie winem Marsala lub likierem amaretto. Można również dodać odrobinę alkoholu do kremu. Na wierzchu  każdego deseru ułożyć po kilka całych herbatników i udekorować płynną/zimną/czekoladą.

Deser z białą czekoladą, mascarpone i owocami
Składniki:
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
180 g creme fraiche
otarta skórka z cytryny i / lub pomarańczy
świeże owoce ( np. maliny, truskawki, jagody, borówki)

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić (można dodać odrobinę śmietany by czekolada się nie zawrzała). Mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać lekko przestudzoną czekoladę, nieco otartej skórki z pomarańczy i / lub cytryny do smaku i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki by dobrze masę schłodzić.
Umyte i osuszone owoce rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Można przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek z malin (można też lekko dosłodzić, u mnie jednak nie było to konieczne ze względu na sporą ilość białej czekolady w masie serowej 😉 ). Dodać nieco otartej skórki z cytryny i pomarańczy, wymieszać, schłodzić.

Na zdjęciach już desery i backstage, więc czas na przepis na potrawę z foty poniższej:

wstawże makaron jakikolwiek, niechże on gotuje się

uprażże nasiona jakie w domu masz na patelni – pestki dyni, słonecznik, migdał, orzech jakiś – co tam się po szafach sypie

pokrójże w paski nie za cienkie brzoskwinie z puszki i dorzućże na patelnię, podduśże to razem, możesz podlewać syropem z brzoskwiń

kiedy brzoskwinie zmiękną ale nie rozciamciają się, zrzuć z patelni i ją wykorzystaj teraz do usmażenia fileta kurczęcego – to zrób na swój ulubiony sposób, ale raczej na kawałki mniejsze niż większe pokrójże go i nie przesadź z przyprawami – nawet oszczędźże ich i użyjże jedynie pieprzu i soli odrobinę

podać możesz jak na zdjęciu, lub umieszać na patelni wszystko razem

smaż to wszystko koniecznie na oliwie z oliwek

Dla chętnych: przepis na domowy makaron TUTAJ

i nasze wejścia w Dzień Dobry TVN TUTAJ

dawid wolińskiddtvndzień dobry TVNfilip chajzerlifestylemakaronprzepisywarszawa
Comments (0)
Add Comment