Prawdziwe domowe lody śmietankowe. Z truskawkami!

Zapas lodów w zamrażarce mamy przez cały rok.

W upały jednak ich spożycie u nas tak wzrosło, że zwykłe „kupne” opcje i smaki przestały nam wystarczać. Zacząłem wtedy wspominać wczesną podstawówkę, kiedy mieszkaliśmy na zapadłej, zachodniopomorskiej wsi i w gorące lato w centrum wsi ustawiał się czerwony VW Garbus i z niego sprzedawano lody nakładane gałką… Nie wiem czy to sentyment, czy jak ale wydaje mi się, że smaku tych lodów od tamtego czasu już nikt nigdzie nie powtórzył. Do czasu… aż ja nie postanowiłem zrobić domowych lodów, czyli kilka dni temu! Dwadzieścia lat tęsknoty za wspomnieniem tego smaku… Moc! Piękne nie są, puszyste nie są (nad tym jeszcze pracuję 😉 ), ale satysfakcja! No i wiem co jem – prawdziwa truskawka, prawdziwa śmietana, świeże mleko, swojskie jaja!

Składniki

-2 jajka
-szklanka zimnego mleka
-śmietana 250 ml 36%
-pół szklanki cukru
-truskawki
-bita śmietana
-polewa np. czekoladowa – rozpuszczona gorzka czekolada

 

Po kolei:

Same żółtka utrzyj z cukrem trzymając miskę zanurzoną w garnku z wrzątkiem. Mleko zagotuj i następnie wlewaj małym strumieniem do naczynia z żółtkami, cały czas ubijając .Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i miską z kremem zdejmij z ognia i dalej ucieraj, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubij i wymieszaj z ostudzonymi już żółtkami. Do całości dodaj dobrze zmiksowane truskawki – lub inne dodatki.

Przelej masę do plastikowego zamykanego pojemnika,w którym będziesz lody zamrażać. Aby lody miały dobrą konsystencję należy mieszać je kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie mrożenia, ja nie mieszałem i nie wyszły puszyste, jednak uwierzcie mi – nie jest to do niczego potrzebne. Tu się rozchodzi o smak, wspomnienia i satysfakcję! 🙂

Smacznego!

 

A jeśli macie swoje patenty na domowe lody, jakieś ulubione nietypowe smaki i kombinacje, to dawajcie! 🙂 . Ja jestem na początku tej kulinarnej drogi.

 



lodylody domowe przepislody śmietankowe przepismlekoprawdziwe domowe lody śmietankowe
Comments (0)
Add Comment