Ogórki małosolne według przepisu Cioci Anieli

Tydzień temu Mój Mąż postanowił sam zaprawić ogórki małosolne. Najbardziej smakują nam takie wiejskie ogórki małosolne według przepisu Cioci Anieli. Są super smaczne! Dlatego postanowiłam podzielić się przepisem. Oto najwspanialszy, najlepszy na świecie przepis na wiejskie ogórki małosolne.



ogórki małosolne

Składniki

  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • sól
  • woda
  • słoiki

ogórki małosolne składniki

Przygotowanie

  1. Myjemy ogórki w zimnej wodzie z kranu.
  2. Na dno słoika wkładamy 1 koper, dwie pałeczki (3 cm) obranego wcześniej chrzanu i dwa ząbki  obranego wcześniej czosnku.
  3. Do słoika wkładamy w miarę ciasno małe i średnie ogórki. Odradzam duże.
  4. Dobrze jest odciąć bardziej ciemno zieloną końcówkę i włożyć ogórki do słoika odciętą końcówką do dołu. Lepiej się ukiszą. A końcówka i tak jest najmniej smaczna.
  5. Zalewamy słoik wodą z solą – 2 płaskie łyżki soli na każdy litr wody. Do słoika wejdzie około 0,5 l roztworu. Wielkość słoika ok. 0,9 l
  6. Różne są szkoły co to temperatury wody. Według przepisu Cioci Anieli cyt.: “Taką zwykłą z kranu weź”, tzn. ma być zimna kranówa.
  7. Słoiki zakręcić i czekać.
  8. Najlepiej jest na pół lub jeden dzień wystawić zamknięte słoiki z ogórkami na promienie słoneczne. Im lepiej świeci słońce tym lepiej dla ogórków, ponieważ szybciej zachodzi proces fermentacji i ogórki szybciej będą ukiszone. Później należy przenieść ogórki do zimnego miejsca.
  9. Po 2-3 dniach ogórki są dobre do zjedzenia.
  10. UWAGA! Nie należy przesadzić z ilością kopru, ponieważ ogórki robią się gorzkie.

ogórki małosolne słoik



Oto cała filozofia na temat kiszenia ogórków małosolnych. SMACZNEGO!

Komentarze