Burgery wegetariańskie. Warsztaty kulinarne z Jadłonomią i Spot w Poznaniu, czyli poznajemy świat wege od kuchni

Jeszcze w lutym moja Sis zapisała nas na Warsztaty kulinarne w Poznaniu prowadzone przez Matrę Dymek, autorkę bloga Jadłonomia. Dziś, prawie po dwóch miesiącach możecie zobaczyć, jak od kuchni – w tym przypadku to powiedzenie nabiera dosłowności –  wyglądają Warsztaty, a to dlatego, bo w ich trakcie Kuba napstrykał tyle zdjęć, że później potrzebował mega motywacji, by do nich usiąść, wybrać, obrobić, dodać 🙂 a jak widać, nowy iMac w domu to wystarczająca motywacja i czas nadrobić zaległości. Dziś Wegeburery według autorki Najlepszego Bloga w kategorii Kulinarne w konkursie Blog Roku 2013 🙂

Zuzanna już od dawna korzysta z przepisów Marty, ja miałam dopiero odkryć ten bezmięsny, ale wyśmienity smakowo świat. W Dzień Kobiet spotkałyśmy się na Wildzie w miejscu o nazwie SPOT, które już znacie z naszego bloga. Razem z nami było 15 osób. Grupa „uczniów” miała szeroki przekrój: od studentek, przez rodziców z dorosłą córką, była też pani w starszym wieku, która postanowiła nauczyć się gotować nie używając mięsa dla córki weganki. Jednak każdy z nas miał ten sam cel: chcieliśmy poznać inne smaki i nową, doskonałą kuchnię. A oto, co przeczytałam jeszcze przed Warsztatami na Facebooku Jadłonomii w zaproszeniu na szkolonko:

♨WEGEBURGERY

Podczas warsztatów nauczymy się, jak przyrządzić pyszne, pełne różnych dodatków burgery bez mięsa!
Sami przygotujemy zdrowe burgerowe bułki, idealne frytki z piekarnika oraz różne kotlety, a co najważniejsze co najważniejsze dowiemy się, jak doprawiać wegetariańskie burgery tak, aby smakowały równie dobrze jak te tradycyjne:

– buraczany burger z tymiankowym majonezem,
– pikantny ciecierzycowy burger z piklami i keczupem,
– jaglany burger z majonezem curry i pieczonymi warzywami,
– a wszystko podane we własnoręcznie wypieczonych razowych bułach z frytami własnej roboty!

Zaproszenie brzmiało pysznie i w trakcie Warsztatów właśnie tak było. Idealnie skomponowane receptury, pasujące do siebie składniki, smaki, których wcześniej nie znałam – po prostu niebo w gębie! Burgery wegetariańskie są takie, jakie powinny być: smaczne, zdrowe, nie odbiegają w smaku burgerom z mięsa. Obiecałam sobie po Warsztatach, że zacznę robić takie w domu, ale jednak rzeczywistość jest taka, że jak ma się Mistrza pod ręką i można usłyszeć odpowiedź na każde pytanie to człowiek jakoś chętniej spędza czas „przy garach”, w domu to już nie to samo. Chociaż oglądając te zdjęcia przypominam sobie smak i zapach potraw i kto wie? Może jutro będzie burger na obiad? 😉

Warsztaty trwały ponad 3 godziny, ale czas płynął bardzo szybko. Nawet się nie obejrzałam a burgery zostały zjedzone lub zapakowane na wynos – dla brata, męża, znajomych. Każdy chciał, aby ich bliscy również spróbowali tych pyszności. Było wesoło, kolorowo, ale przede wszystkim pysznie 🙂 Zresztą zobaczcie sami!

A ja obiecuję sobie, że jak tylko ponownie będzie okazja to jeszcze raz wezmę udział w Warsztatach, bo Marta jest świetnym nauczycielem i te potrawy… W końcu praktyka czyni mistrza, więc pod czujnym okiem nauczyciela może szybciej zostanę mini-mistrzem 😉

batch_batch_1 batch_batch_2 batch_batch_3 batch_batch_4 batch_batch_5 batch_batch_6 batch_batch_7 batch_batch_8 batch_batch_9 batch_batch_10 batch_batch_11 batch_batch_12 batch_batch_13 batch_batch_14 batch_batch_15 batch_batch_16 batch_batch_17 batch_batch_18 batch_batch_19 batch_batch_20 batch_batch_21 batch_batch_22 batch_batch_23 batch_batch_24 batch_batch_25 batch_batch_26 batch_batch_27 batch_batch_28 batch_batch_29 batch_batch_30 batch_batch_31 batch_batch_32 batch_batch_33 batch_batch_34 batch_batch_35 batch_batch_36 batch_batch_37 batch_batch_38 batch_batch_39 batch_batch_40 batch_batch_41 batch_batch_42 batch_batch_43 batch_batch_44 batch_batch_45 batch_batch_46 batch_batch_47 batch_batch_48 batch_batch_49 batch_batch_50 batch_batch_51 batch_batch_52 batch_batch_53 batch_batch_54 batch_batch_55 batch_batch_56