Podejść do kaszy jaglanej miałam już chyba z dziesięć! Przyrządzałam ją na słodko, na słono, ale najbardziej smakowało mi, kiedy przygotowała ją dla mnie moja siostra 😛 Mi nigdy nie chciała ciekawie wyjść i idealnie wpasować się w danie obiadowe. Aż do dzisiaj.
Gabi poszła spać, Kuba leżał chory w łóżku (ma powikłania po ugryzieniu kleszcza, ale się wyliże 😛 ), a ja miałam mało czasu, żeby zrobić obiad. Śpieszyłam się i za bardzo nie przywiązywałam wagi do tego, jak danie będzie smakować. A kiedy już Kuba zjadł pierwszy kęs, drugi i następny to w pewnym momencie spytał: A zdjęcia jakieś tego są? (bloger mode on ;0 ) Trzeba koniecznie spisać jak to zrobiłaś i co tu jest, bo TO JEST PYSZNE!
Zdjęcia są, ale już gotowej potrawy. Teraz zaufajcie sobie i swojej intuicji, tak jak ja dziś zrobiłam, bo improwizowałam. To będzie naprawdę bardzo dobre!
Proste i szybkie w przygotowaniu danie dla fanów pomidorów i cukinii 🙂
Składniki:
- 1 duża cukinia / lub 2-3 małe,
- 1 duża cebula / lub 2 małe,
- 1 puszka pomidorów bez skórki – można też samemu obrać 4-5 świeżych pomidorów, ja miałam tylko puszkę pod ręką,
- 1 przecier pomidorowy,
- 1 słoik pomidorów suszonych,
- 1 ząbek czosnku,
- kasza jaglana,
- olej,
- świeża natka pietruszki.
Przyprawy:
- sól,
- chili – pieprz cayenne,
- imbir mielony.
Przygotowanie cukinii z pomidorami
Cukinię należy obrać ze skórki (jeśli cukinia jest duża i przerośnięta, jeśli nie to nie obieramy), pokroić w szerokie paski, wykroić środek (jeśli jest przerośnięta), a następnie całość pokroić w nie za dużą kosteczkę – nie musi to być idealna kostka, chodzi o to, aby cukinia w miarę szybko zmiękła podczas smażenia i duszenia. Podgrzewamy olej w garnku, wrzucamy cukinię na rozgrzany olej. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i dodajemy do cukinii. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu – uważajcie, aby nic się nie przypaliło, bo gorzki smak psuje całość potrawy. Po 5-7 minutach smażenia i mieszania dodajemy pomidory z puszki i 2-3 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz trochę natki pietruszki. Całość dusimy do miękkości. Do smaku dodajemy sól, może być pieprz czarny (ale ja nie dodawałam), płaską małą łyżeczkę chili oraz tyle samo imbiru.
Przygotowanie dresingu pomidorowego do kaszy jaglanej
Bierzesz kubek i napełniasz go do połowy wcześniej przygotowaną cukinią z pomidorami – starasz się brać same warzywa z mniejszą ilością wody. Dodajesz 2-3 małe łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, płaską małą łyżeczkę imbiru mielonego oraz trochę chili. Całość dokładnie blendujesz. Taki dresing dodamy do kaszy jaglanej jako składnik albo jako sos.
Przygotowanie kaszy jaglanej
Do garnka wsypujemy jedną szklankę kaszy jaglanej, wstawiamy garnek na gaz i prażymy. Kiedy poczujemy delikatny zapach uprażonej kaszy zalewamy kaszę dwoma szklankami wody, dodajemy małą ilość soli oraz 3-4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów. Całość mieszamy i nakrywamy garnek przykrywką. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu wykładamy kaszę jaglaną do dużej miski, dodajemy natkę pietruszki, olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki do smaku) oraz 5-6 pomidorów suszonych pokrojonych w kostkę. Całość mieszamy.
A tak wygląda gotowe danie: kasza jaglana z suszonymi pomidorami i dresingiem pomidorowym oraz cukinia w pomidorach.