Blog parentingowy pisany zarówno przez mamę i tatę. Prawdziwy parenting i lifestyle z dzieckiem. Początkowo ciążowy, teraz rodzinny.

Zdrowe nawyki żywieniowe na drugie śniadanie

Co zjeść na drugie śniadanie?

Często w wiadomościach zadajecie pytanie, co podawać dziecku na drugie śniadanie? Chcecie, by drugie śniadanie było zdrowe, zbilansowane i pożywne. Pierwszy posiłek to standardowo kanapka z wędliną lub serem i warzywami, ale jeśli chcemy przestrzegać zasady pięciu posiłków w ciągu dnia, to co podać na drugie śniadanie?

 

 

W naszym domu Gabi już od dawna w temacie drugiego śniadania jest samoobsługowa. Świeże owoce i warzywa kupujemy codziennie, a Gabi i Misia bardzo chętnie je jedzą. Już od ich maleńkości dbamy o to, by codziennie nasze dzieci miały zdrowe nawyki żywieniowe. Słodycze owszem są – w weekend. Ale świeże owoce, warzywa i soki 100% są u nas codziennie! Wiemy, jak ważne jest to, by jeść warzywa i owoce, więc zapewniamy dziewczynkom, by zawsze miały je pod ręką.

 

 

PO PRZEDSZKOLU… OWOCE!

Wiedziałam, że edukacja przedszkolna może dużo zmienić w życiu Gabi. Obawiałam się, że może przestać jeść, może jej nie smakować obiadek albo będzie wybrzydzać. Nic z tych rzeczy się nie stało, a jedzenie w przedszkolu okazało się być świetnie zbilansowane dla naszej Gabrielki. Często po powrocie z przedszkola, Gabi wchodzi do kuchni i sama z siebie, zupełnie nie proszona, sięga po owoce. Wcześniej uwielbiała winogrona – mogła je jeść tonami. Później była faza na jabłka i pomarańcze. W sezonie oczywiście królowały truskawki i maliny, a teraz jest miłość do borówek! Zwyczaj jedzenia owoców u starszej siostry podpatrzyła Michalina i bywa, że razem siedzą przy stole w kuchni i wcinają borówki. Wiecie, jaki to cudowny widok oglądać, jak Gabi karmi Miśkę? A Miśka właśnie nauczyła się karmić innych, więc z chęcią karmienie odwzajemnia! To najcudowniejszy widok na świecie! Oczywiście po takim jedzeniu mamy później mnóstwo zbierania borówek z podłogi, ale kto by się tym przejmował? Najważniejsze, że dzieciaki zdrowo jedzą!

 

 

UPOMINKI OD RODZINKI

Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u dzieci jest bardzo proste – dzieci uczą się przez obserwacje, więc wystarczy dać im dobry przykład. Dlatego od samego początku staraliśmy się dbać o zdrowe nawyki żywieniowe naszych dziewczynek. Gabi nie jadła słodyczy przez blisko pierwsze 3 lata swojego życia. Wspólnie z Kubą uznaliśmy, że na jedzenie tego rodzaju przekąsek jeszcze przyjdzie czas.
W sytuacjach, kiedy nasza córka dostawała słodki upominek od babci lub cioci staraliśmy się zamienić na owoc lub sok. Początkowo nasza rodzina dziwiła się tej zasadzie, ale z czasem każdy ją zaakceptował. Czy było ciężko walczyć z najbliższymi? Czasami tak, ale w końcu dbaliśmy o zdrowie Gabi, a najbliżsi musieli to zrozumieć. Cieszymy się, że wtedy tak robiliśmy, bo dzięki temu właśnie Gabriela ma teraz piękny biały zdrowy uśmiech! I oczywiście miłość do owoców, warzyw i soków trwa do dziś!

 

 

5 PORCJI WARZYW, OWOCÓW LUB SOKU DZIENNIE, CZYLI 13 RAD JAK PRAWIDŁOWO ODŻYWIAĆ DZIECKO I CAŁĄ RODZINĘ

 

 

#1 Szklanka soku (200 ml) może stanowić jedną porcję warzyw lub owoców dziennie.

Mało, kto zdaje sobie sprawę, że szklanka soku, także tego pasteryzowanego z kartonu, może zastąpić jedną porcję warzyw lub owoców. Warto o tym pamiętać!

 

 

#2 Pamiętaj o sezonowości warzyw i owoców – każda pora roku jest bogata w inne warzywa czy owoce.

Często kupujemy to, co polskie, bo takie warzywa i owoce są najświeższe i dają gwarancję największej ilości witamin.

 

 

#3 Korzystaj z bogactwa kuchni śródziemnomorskiej – dieta z południa Europy jest bogata w warzywa i owoce

Uwielbiamy wspólne posiłki przy wspólnym stole i często sięgamy po egzotyczne owoce sezonowe, które pojawiają się już nawet w najmniejszych sklepach a każdy dyskont bez nich już nie mógłby istnieć

 

 

#4 Dziennie powinieneś spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców

Taką rekomendację w swych komunikatach przekazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), powinniśmy spożywać minimum 400 gramów, co stanowi to prawie pół kilograma a to już łatwo sobie wyobrazić i zwizualizować 🙂

 

 

#5 Jedna porcja warzyw i owoców to od 80 g do 100 g

Najlepiej właśnie dzienną dawkę owocowo-warzywnego zdrowia podzielić na takie porcje

 

#6 Soki owocowe i warzywne

Soki owocowe i warzywne, także te z kartonów, zachowują większość wartości zawartych w świeżych owocach i warzywach.

 

 

#7 Naturalne produkty codziennie

Prosta zasada pięciu porcji warzyw, owoców lub soku dziennie, ułatwi Tobie i całej Twojej rodzinie regularne wzbogacanie diety o naturalne produkty.

 

#8 Pamiętaj o witaminie C

Jedna porcja (200 ml) soku pomarańczowego pokrywa ok. 50-60%  zapotrzebowania na witaminę C, a ta patrząc na pogodę za oknem na pewno się przyda, gdyż m.in. wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

 

 

#9 Kolorowa tęcza na talerzu

Jemy oczami – to wiadomo już od dawna. Dlatego starajmy się urozmaicać swoją i dziecka dietę warzywami i owocami z różnych grup kolorystycznych – żółto-pomarańczowe (cytrusy, pomarańcze); zielone (sałata, ogórki, cukinie), czerwone (pomidory); białe (cebula, czosnek); niebiesko-czarne (bakłażan, jagody). Dzieci w ten sposób poznają nowe kolory, a przez dotyk strukturę i konsystencję warzyw i owoców.

 

 

#10 Warzywa na danie główne

Nie traktujmy warzyw tylko jako dodatek do głównych dań – niech warzywa będą często osobnym posiłkiem. W ten sposób dziecko w pełni zaakceptuje taką formę dania i polubi jeść warzywa.

 

 

#11 Zdrowa dieta od początku

Stare polskie przysłowie mówi: “Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”. Dlatego dbaj o dietę swoją i swoich dzieci od najmłodszych lat. To my jesteśmy wzorem do naśladowania! Zachęcajmy dzieci do jedzenia warzyw i owoców poprzez zabawę, pokazuj im nowe smaki i potrawy.

 

 

#12 Zachęcaj swoje dziecko do picia soków owocowych i warzywnych – to doskonała i prosta metoda na wprowadzenie naturalnych produktów do codziennej diety dzieci.

Warto wiedzieć, że soki bez względu na ich rodzaj są produktami naturalnymi, a zgodnie z prawem do wszystkich rodzajów soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie konserwantów i barwników. Także do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych również nie wolno dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których soki zostały wyciśnięte. Gabi ulubionym sokiem jest sok jabłkowy i pomarańczowy, Kuba chętnie sięga po porzeczkowy a ja pomidorowy!

 

 

#13 Pięć porcji warzyw, owoców lub soku każdego dnia

Pamiętaj, aby 5 porcji warzyw, owoców lub soku towarzyszyły Tobie i dziecku nawet w trakcie najbardziej zabieganego i stresującego dnia. Owoc, warzywo lub sok stanowią doskonałą przekąskę w trakcie pracy czy nauki.

 

 

Spożywanie owoców i warzyw, a także szklanka soku (pasteryzowanego w kartonie również) może być 1 z 5 zalecanych codziennie owocowo-warzywnych porcji. Dlatego warto też sięgać po pomarańcze, jabłka czy pomidory w płynnej konsystencji! Do czego serdecznie zachęcamy!

 

 

Materiał sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Komentarze