Truskawki w ciąży

Nigdy nie zastanawiałam się, czy można jeść truskawki w ciąży? Jednak ostatnio w książce Twoja ciąża tydzień po tygodniu wydawnictwa Buchmann  przeczytałam, że w następnych tygodniach ciąży powinnam jeść: brązowy ryż, jajka, szpinak, cebulę, zielony groszek i truskawki.

I to się bardzo dobrze składa, bo zimą jedzenie truskawek sprowadziło by się do mrożonych truskawek a najbardziej smakują oczywiście świeże. Muszę też dodać, że wcześniej nie jadłam truskawek, bo były importowane z Hiszpanii czy z Grecji. Oprócz tego, że ładnie wyglądały to smaku nie mają w sobie nic a nic. 

Teraz, kiedy truskawki można kupić od rolnika z pola, może nie wyglądają idealnie, ale za to smakują wyśmienicie!

Ważne jest to, aby porządnie umyć to, co mamy zamiar zjeść.  Ponieważ truskawki narażone są na bliski kontakt z ziemią lepiej wstrzymać się z jedzeniem tych owoców bezpośrednio z krzaczka. Dokładnie umyta truskawka to źródło witamin, które organizm przyswaja w sposób zupełnie naturalny, tak więc kobiałka w rękę i marsz do warzywniaka!

strawberries-337719_1280

Truskawek nie powinno się jeść, kiedy Mama karmi swoje dziecko piersią, bo podobno mogą uczulić dziecko. Dlatego mam zamiar dobrze wykorzystać dany mi czas, kiedy mogę jeść truskawki  w ciąży. Jak dobrze być w ciąży latem!

Aktualnie 1 kg truskawek kupuję za 8 zł.

Sezon truskawkowy uważam za otwarty!

 

PS. Polecam też bardzo ciekawy wpis Dieta mamy karmiącej piersią jedz co chcesz – obalamy mity gdzie jest wspomniane o tym, że można jeść truskawki również w czasie KP, więc może i można 😉 ale wszystko z umiarem! I pamiętajcie o tym, aby zawsze obserwować reakcję dziecka na nowe, inne posiłki, które przyjmuje mama 🙂