Szybki lunch ze słoika

Podoba Wam się to, co na zdjęciu? Bo nam bardzo. Niedawno odkryliśmy całkiem nową formę podawania posiłków 🙂

 

Słoiki i małe koktajlowe kanapeczki. Takie nieduże, ładne estetyczne z wieczkiem lub bez. Zwykła sałatka grecka z fetą, musli z jogurtem podane w szklanym słoiku wielkości niedużej szklanki, czy też okrągła bułeczka przekrojona w pół z pastą np. twarogową i zgrabnie ozdobiona zielem lub owocem, może całkiem odmienić pospolite, do tej pory, posiłki.

Idealny sposób by stół np. na imprezę wyglądał mniej typowo, choć i na co dzień i w użytku domowym ma to swoje zalety – taką sałatkę robisz w ciągu dnia, porcjujesz na te słoiczki i sięgasz wtedy, kiedy chcesz. My niedługo wracamy na siłownię, po leniwych wakacjach a jak fitness to i dieta, a wg niej jeść musimy co trzy godziny i małe porcje – doskonałe rozwiązanie!

Co można z powodzeniem przyrządzić i umieścić w słoikach albo na takich małych koktajlowych bułeczkach?

 

W SŁOIKI

Na śniadanie małe porcje musli – składniki – wiadomo – wg fantazji spożywającego 🙂 – płatki wszelkie, owoce – świeże, suszone, jogurt, mleko, serek mascarpone. Dla estetyki zachowaj kolejność: płatki, jogurt, owoce 🙂

Na szybki lunch wszelkie sałatki, które podaje się też tradycyjnie – niesamowicie prosta jest w tym przypadku grecka bo wystarczy składniki po kolei ułożyć (wrzucić) do każdego słoika – sałata, ogórek, pomidor, oliwki, czerwona cebula, ser feta

Widoczna na zdjęciach niżej sałatka brokułowo-winogronowa z serem feta to też super prosta, szybka i smaczna opcja, czy też słoikowe caprese – wystarczy inaczej pokroić pomidora i mozarellę i już! Wrzucić poszarpane liście bazylii, skropić oliwą. Gotowe!

 

NA BUŁKI

Na takiej małej powierzchni dobrze jest mieć jakieś spoiwo 🙂 – idealnie do tego nadają się pasty. Najwięcej kombinacji smakowych można uzyskać na bazie pasty twarogowej – od słonych po słodkie!

Na przykład pasta bananowa – twaróg, banan, miód, mleko. Ugnieść można to nawet widelcem. Z resztą masę z twarogu można przygotować w większej ilości a potem podzielić i dodawać dowolne składniki – niech to będzie tradycyjny szczypiorek, pomidory suszone, rewelacyjne połączenie smakowe to awokado i pistacje, do tego bułeczkę z taką masą serową polać nieco miodem… Mniam!

U nas po raz pierwszy ta forma sprawdziła się, kiedy mieliśmy w domu gości na śniadaniu i w porze lunchu. Nie trzeba było zmieniać nakrycia stołu, jedzenie było cały czas dostępne, każdy mógł skosztować to, na co miał ochotę. Rozwiązanie idealne. A smakiem przygotowanych przekąsek zachwycał się każdy.

Smacznego!

 

100002lunch w sloiku 100003lunch w sloiku100007lunch w sloiku 100005lunch w sloiku 100006lunch w sloiku100004lunch w sloiku100008lunch w sloiku