Żurek na Wielkanoc. Przepis, ale taki, że zwariujesz – mój, sprawdzony!

Zima mija, wiosna idzie a więc sezon na zupy się kończy. A przez ostatnie miesiące prawdziwe, polskie, sycące zupy to był mój obiadowy konik – pomidorowa na wędzonce, grochowa taka że łyżka w garnku stoi, krupnik jak gulasz z kaszą, żurek taki, że zwariujesz.

 

Koniec sezonu, więc postanowiłem zapisać sobie te moje receptury na przyszły sezon, tak by mi nie wypadły z głowy, bo każdą zupę robię wg jakiegoś wstępnego przepisu, jednak w procesie twórczym nabywa on tyle moich własnych, autorskich modyfikacji, że powstaje z tego nowa jakość 🙂 . Dlatego postaram się jeszcze na zamknięcie sezonu powtórzyć każdą z zup i na blogu umieścić przepis.

Ostatnio zrobiłem żurek, nie pierwszy raz w życiu, ale miała to być rozgrzewka przed Wielkanocą, jednak te święta znów spędzimy poza domem, więc i żurku nie zrobię. Zatem tym bardziej radość, że zaserwowałem go jeszcze sobie i rodzince tak w dzień powszedni.

 

Nabądź drogą kupna, co następuje:

włoszczyzna – gotowy pęczek np. z biedry – taka ilość jest optymalna do tego żurku

500 ml zakwasu żytniego (dwie butelki tego z biedry)

ok. pół kilograma białej surowej kiełbasy

200 – 300 g boczku wędzonego

2-3 średnie cebule

4-6 średnie ziemniaki

2 łyżeczki chrzanu

3 ząbki czosnku

ok. 200 ml śmietany 30%

suszony, starty majeranek

sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

jaja ugotowane

 

Uczyń kolejno:

Zagotuj kiełbachę z włoszczyzną, zielem i liściem, trzymaj na małym ogniu do miękkości warzyw. Na patelni podsmaż posiekany boczek z cebulką. Kiełbasę i włoszczyznę wyjmij z wywaru, pokrój. Wlej do wywaru zakwas i wrzuć boczek z cebulką wraz z tłuszczem i czosnek – ząbki pokrojone na grubo lub posiekane na drobniutko – jak wolisz. Teraz doprawiasz i nadajesz ton – chrzan, sól, pieprz, majeranek – kombinuj tak by wyszedł wg twoich preferencji. Wrzuć ziemniaki, niech się podgotują a potem miękką już marchew wcześniej pokrojoną w kostkę i kiełbasę, zabiel śmietaną. Podajesz oczywiście z jajkiem.

 

Miłych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

 

001przepis na zurek 002przepis na zurek009przepis na zurek 003przepis na zurek 004przepis na zurek 007przepis na zurek 008przepis na zurek

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Komentarze