Blog parentingowy pisany zarówno przez mamę i tatę. Prawdziwy parenting i lifestyle z dzieckiem. Początkowo ciążowy, teraz rodzinny.

Żurek na Wielkanoc. Przepis, ale taki, że zwariujesz – mój, sprawdzony!

Zima mija, wiosna idzie a więc sezon na zupy się kończy. A przez ostatnie miesiące prawdziwe, polskie, sycące zupy to był mój obiadowy konik – pomidorowa na wędzonce, grochowa taka że łyżka w garnku stoi, krupnik jak gulasz z kaszą, żurek taki, że zwariujesz.

 

Koniec sezonu, więc postanowiłem zapisać sobie te moje receptury na przyszły sezon, tak by mi nie wypadły z głowy, bo każdą zupę robię wg jakiegoś wstępnego przepisu, jednak w procesie twórczym nabywa on tyle moich własnych, autorskich modyfikacji, że powstaje z tego nowa jakość 🙂 . Dlatego postaram się jeszcze na zamknięcie sezonu powtórzyć każdą z zup i na blogu umieścić przepis.

Ostatnio zrobiłem żurek, nie pierwszy raz w życiu, ale miała to być rozgrzewka przed Wielkanocą, jednak te święta znów spędzimy poza domem, więc i żurku nie zrobię. Zatem tym bardziej radość, że zaserwowałem go jeszcze sobie i rodzince tak w dzień powszedni.

 

Nabądź drogą kupna, co następuje:

włoszczyzna – gotowy pęczek np. z biedry – taka ilość jest optymalna do tego żurku

500 ml zakwasu żytniego (dwie butelki tego z biedry)

ok. pół kilograma białej surowej kiełbasy

200 – 300 g boczku wędzonego

2-3 średnie cebule

4-6 średnie ziemniaki

2 łyżeczki chrzanu

3 ząbki czosnku

ok. 200 ml śmietany 30%

suszony, starty majeranek

sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

jaja ugotowane

 

Uczyń kolejno:

Zagotuj kiełbachę z włoszczyzną, zielem i liściem, trzymaj na małym ogniu do miękkości warzyw. Na patelni podsmaż posiekany boczek z cebulką. Kiełbasę i włoszczyznę wyjmij z wywaru, pokrój. Wlej do wywaru zakwas i wrzuć boczek z cebulką wraz z tłuszczem i czosnek – ząbki pokrojone na grubo lub posiekane na drobniutko – jak wolisz. Teraz doprawiasz i nadajesz ton – chrzan, sól, pieprz, majeranek – kombinuj tak by wyszedł wg twoich preferencji. Wrzuć ziemniaki, niech się podgotują a potem miękką już marchew wcześniej pokrojoną w kostkę i kiełbasę, zabiel śmietaną. Podajesz oczywiście z jajkiem.

 

Miłych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

 

001przepis na zurek 002przepis na zurek009przepis na zurek 003przepis na zurek 004przepis na zurek 007przepis na zurek 008przepis na zurek

Komentarze