Co podać na śniadanie wielkanocne? Jakie potrawy zaskoczą rodzinę?

 

Uwielbiamy gotować! W domu najczęściej umawiamy się, kto i co danego dnia przygotuje. Jednak są takie dni, gdy gotujemy razem! W dodatku nie sami, ale w towarzystwie Prawdziwego Mistrza Kuchni, który zdradza nam swoje tajniki gotowania!

 

 

Myślę, że nazwisko Michel Moran każdemu jest znane. To francuski restaurator i mistrz kuchni pochodzenia hiszpańskiego – jest Andaluzyjczykiem, synem hiszpańskich emigrantów. To Juror polskiej edycji MasterChef i MasterChef Junior emitowanej w TVN. Na stałe mieszka w Polsce. Studiował w szkole hotelarstwa Jean Drouant. Praktyki zawodowe odbywał m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu Royal Monceau, zlokalizowanym w samym sercu Paryża! W tym roku we wrześniu mija 40 lat, od kiedy Michel zaczął zawodowo zajmować się gotowaniem, a jego przygoda rozpoczęła się, gdy miał zaledwie 14 lat!

 

 

Dokładnie 3 kwietnia 2019 Michel Moran, który jest ambasadorem marki Kenwood, zaprosił nas na wspólne gotowanie oraz rozmowy o potrawach wielkanocnych. W czasie gotowania mogliśmy przetestować najnowszy sprzęt: robot planetarny Kenwood Chef XL Titanium.

 

 

Niesamowicie ucieszyliśmy się z tego spotkania i (jak to zawsze z nami bywa) pojechaliśmy prawie całą rodzinką, tym razem w składzie 3/5 😉

 

Warsztaty miały bardzo kameralny charakter, prócz nas było jeszcze tylko 7 osób. Każdy z nas miał swój zespół i łącznie 4 grupy pracowały z robotem planetarnym Kenwood Chef XL Titanium. Musicie wiedzieć, że ten wielofunkcyjny robot wyposażono w mnóstwo świetnych akcesoriów, a sam robot jest niezawodnym pomocnikiem w kuchni!

 

 

Seria robotów planetarnych Chef XL Titanium powstała z myślą o kulinarnych pasjonatach. Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, wybierz niezawodnego pomocnika, stawiając na moc i pełną kontrolę pracy.

 

 

SZYBKIE I KREATYWNE JAJKA WIELKANOCNE – WIELKANOCNE MYSZKI FASZEROWANE

Chcąc podkreślić wielkanocny klimat, a zarazem zaprezentować coś, co można wykonać razem z dziećmi, przygotowaliśmy „Wielkanocne myszki” – znane również pod nazwą „Jajka faszerowane”. Niżej przepis – polecamy myszki zrobić razem z najmłodszymi.

 

 

JAJKA FASZEROWANE SERKIEM RICOTTA

Składniki:

10 jajek

ser ricotta

12 rzodkiewek + kilka do dekoracji

szczypiorek

ziarna czerwonego i czarnego pieprzu

sól i czarny pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

jajka myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy (wtedy zawsze wychodzą idealne jajka na twardo). Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka usuwamy i wykorzystujemy np. do przygotowania pasty jajecznej. Ser risotta mieszamy z umytymi, suchymi, posiekanymi drobno rzodkiewkami oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość doprawiamy  solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz z sera nabieramy łyżką i układamy na połówkach jajek. Na przodzie farszu robimy uszy z plasterków rzodkiewki. Oczy robimy z kulek czerwonego pieprzu, zaś nosek z pieprzu czarnego. Z rzodkiewek uszka a ze szczypiorku wąsy 🙂

 

JAKIE CIASTA I DESERY NA WIELKANOC?

Pozostałe zespoły przygotowały swoje specjały z wykorzystaniem robota planetarnego Kenwood. A była to:

  • wielkanocna babka,
  • ciasto migdałowo-bananowe,
  • muffinki z czekoladą w środku,
  • ciasto 3-bit.

 

 

JAKIE MIĘSO NA WIELKANOC? ZASKOCZ
RODZINĘ PERLICZKA PERLICZKĄ MISTRZA

Następnie gwóźdź programu: danie, które przygotowywaliśmy pod czujnym okiem Mistrza! Szczerze przyznam, że już samo słowo „perliczki” sprawia, że zaczynam czuć wielki respekt! Zawsze myślałam, że przygotowanie perliczki jest bardzo trudne. Jednak pod czujnym okiem Mistrza okazało się to niezwykle proste. Niżej zostawiam Wam przepis – możecie z niego skorzystać, a ja już nie mogę doczekać się, kiedy sama będę mogła przygotować to Mistrzowskie danie samodzielnie!

 

 

PIERSI PERLICZKI Z MUSEM Z ZIELONEGO GROSZKU I MIĘTĄ ORAZ KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI I PISTACJAMI MICHEL MORAN

Składniki:
2 piersi z perliczki

250 g mrożonego groszku zielonego

3-4 liście świeżej mięty

2-3 czerwone cebule

Ocet czerwony winny

Cukier

Sól

Pieprz

2 łyżki śmietany 36%

100g masła

40 g pistacji

1 marchewka

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w ćwiartki i wrzuć do kostkarki robota planetarnego Kenwood (opcjonalnie pokrój w kostkę). W małym rondelku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją powoli, a gdy zrobi się miękka (po około 10 minutach) dopraw octem, łyżeczką cukru, a na koniec solą.

Do ¾ wysokości rondla nalej wodę, mocno posól i zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj 2 minuty od momentu zagotowania. Odlej i przepłucz zimną wodą. Wrzuć groszek do kielicha blendera i delikatnie zmiksuj na nieidealnie gładką masę. Przełóż groszek do rondelka, dodaj posiekaną miętę, całość podgrzej. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

 

 

Umyj piersi perliczki i delikatnie je osusz. Odetnij polędwiczki- możesz je wykorzystać np. do sałatki. Przypraw mięso z obu stron sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, musi być mocno rozgrzana. Smaż mięso z obu stron aż będzie rumiane (w połowie smażenia dodaj odrobinę masła). Przełóż je do brytfanki/ naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki. Odlej tłuszcz po smażeniu perliczki, podgrzej patelnię (tę samą, na której smażone było mięso!) i wrzuć marchewkę. Dodaj odrobinę wody, soli i cukru. Smaż powoli do momentu aż będzie miękka, ale delikatnie chrupiąca.

Pistacje włóż do młynka i zmiel na niezbyt drobne kawałki.

Ułóż na talerzu piersi perliczki i udekoruj przygotowanymi wcześniej dodatkami. Posyp pistacjami.

 

 

Inicjatorem spotkania była marka Kenwood, a ja z chęcią powtórzyłabym ten dzień w towarzystwie Mistrza! Wspaniała osobowość, niesamowicie otwarty człowiek, mnóstwo wiedzy i lata praktyki! W dodatku wiedzą i doświadczeniem Michel Moran chętnie się dzieli – więc gotowanie w takim towarzystwie sprawia, że człowiek nabiera apetytu na nowe doznania kulinarne!

 

 

Fajnie jest uczyć się od kogoś, kto ma inne podejście do kuchni, kto jest wyedukowany i kształcił się przez wiele lat, kto jest wybitnym specjalistą i Mistrzem w swojej dziedzinie!

 

 

 

PRZEPISY NIE TYLKO NA WIELKANOC – KROK PO KROKU

Więcej smacznych przepisów znajdziecie na stronie www.youkencook.pl Przepisy tworzył również Michel Moran.

 

JAKI ŻUREK NA WIELKANOC?

Żurek na Wielkanoc. Przepis, ale taki, że zwariujesz – mój, sprawdzony! Czytaj dalej – kliknij w zdjęcie:

Żurek na Wielkanoc. Przepis, ale taki, że zwariujesz – mój, sprawdzony!

 

 

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.