Co zrobisz szybciej? Kaszkę z mlekiem czy konfiturę do niej?

Przygotowanie kaszy manny na mleku to chwilka – jakieś 15 minut, ale tak samą kaszkę jeść? Zjedz ją z konfiturą na szybko – na szybciej niż myślisz.

 

Takie dania jak budyń, owsiankę, kaszkę mannę, ryż na mleku czy zupy mleczne – np. taka z marchewką, pamiętam z dzieciństwa. Teeeraz, gdy sam jestem dziadkiem… A nie, wróć! To jeszcze nie teraz! A więc: teraz, gdy sam jestem tatą i mam w domu trzylatkę z przyjemnością powracam do tych kulinarnych wspomnień.

Ryż na mleku robiłem często nie mając jeszcze dziecka i rodziny, ale o kaszce jakoś tak zapomniałem, do teraz właśnie. Z czasów dzieciństwa pamiętam, że lubiłem najbardziej, taką nie za słodką, zimną już kaszkę, która była bardzo zwarta, z kożuszkiem na górze i nigdy nie pozwalałem sobie „ozdobić” jej czymkolwiek – wiadomo mama miała w zanadrzu jakieś dżemy, konfitury, syropy, ale mnie one zawsze denerwowały bo psuły mi estetyczną harmonię na talerzyku – dziecko to jednak skomplikowana jednostka.

No ale minęły lata i dziś taką kaszkę zjem ze wszystkim. A jeśli jest to na szybko przygotowana konfitura ze świeżych owoców… Kiedy podałem pełne salaterki, Maria zapytała: o ja! a skąd miałeś te powidła? No jak skąd – zrobiłem. Jak to zrobiłeś? A no tak, bo to dziecinnie proste. A potem, w trakcie szamania: a daj mi jeszcze tego brązowego. Konfitury? Nie, tego drugiego. Aaaaa, karmelu? To karmel? Skąd miałeś karmel? Jak to skąd zrobiłem! No, takie to rozmowy przy miseczce kaszki. A jak do tej miseczki kaszki doprowadzić? 🙂

 

WEŹŻE:

  • 7-10 łyżeczek kaszki
  • pół litra mleka
  • szczyptę cukru trzcinowego/miodu/ksylitolu
  • karmel domowej roboty
  • śliwki
  • ciut wody
  • liście mięty, lub innego świeżego zioła

 

ZRÓBŻE:

Melko wstaw na ogień i osłodź, czym masz. Śliwki wydrąż, pokrój na połowy, wrzuć do garnka z odrobiną wody na dnie, kiedy lekko już się zaczną smażyć dodaj karmel – łyżek kilka, ale wg uznania i słodkości/kwaśności śliwek. Konfiturkę poduś chwilę, ale zgraj czas z przygotowaniem kaszki – tak będzie najlepiej. Pod koniec wrzuć do konfiturki świeże liście zioła – nie za dużo, by nie zdominować smaku, to ma być tylko akcent. Kaszkę – wiadomo wsyp do gotującego mleka i rozmieszaj. Wylej kaszkę w naczynia, połóż konfiturę, polej karmelem.

 

Naprawdę smacznego! 🙂

 

100001manna z konfitura 100004manna z konfitura100001manna z konfitura 100006manna z konfitura 100007manna z konfitura 100008manna z konfitura 100009manna z konfitura 100010manna z konfitura 100011manna z konfitura 100012manna z konfitura 100013manna z konfitura100001manna z konfitura 100014manna z konfitura100019manna z konfitura 100017manna z konfitura100020manna z konfitura100015manna z konfitura100018manna z konfitura 100021manna z konfitura 100023manna z konfitura 100024manna z konfitura100026manna z konfitura 100025manna z konfitura