Mamo! Boisz się podawać dziecku drób? Zobacz, czy jest czego…

Kurczak, kaczka, indyk, gęś – to najpopularniejsze rodzaje drobiu, które można spotkać na naszych talerzach. Jest jeszcze rzadziej spotykany bażant, kuropatwy, gołębie czy strusie. Wszystko to jest do jedzenia dla ludzi. Dlaczego więc tak bardzo boimy się tego, co najlepsze w drobiu? Dziś rozprawię się z najpopularniejszymi faktami i mitami na temat mięsa drobiowego.

 

Dania z drobiu są bardzo popularne, a tendencja wskazuje, że będą jeszcze popularniejsze. Co ma na to wpływ? Fakt, że mięso drobiowe jest łatwe w przygotowaniu. Ja osobiście bardzo lubię coś na szybko upichcić z kurczaka – na blogu możecie znaleźć nasze przepisy na pyszny drób. O tym, że kurczak jest bardzo zdrowy nikogo chyba przekonywać nie muszę: zawiera małą zawartość tłuszczu, ma dużo białka (ważne dla sportowców), jest lekkostrawny (ważne dla osób na diecie).

 

 

1. Najważniejszym składnikiem mięsa drobiowego jest białko – PRAWDA

Mięso drobiowe zawiera pełnowartościowe białko, które ważne jest w diecie zarówno małych dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Drób ma krótkie, delikatne włókna, które są łatwe do pogryzienia i strawienia. Dostarcza ono organizmowi cennego białka z kompletem niezbędnych aminokwasów. Ponadto drób jest źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych.Wśród nich znajdują się ważne przeciwutleniacze – witaminy A, E i C – a także odpowiadające za metabolizm komórkowy i poprawiające przemianę materii witaminy z grupy B, w tym witamina B12 (której nie dostarczymy z białkiem roślinnym) oraz witamina PP, odpowiadająca m.in. za prawidłowy poziom glukozy we krwi. WIĘCEJ

 

 

2. Zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym jest różna – PRAWDA

Zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym jest uzależniona od gatunku, sposobu odżywiania, wieku zwierzęcia oraz pory roku. Mięśnie udowe są z reguły bardziej otłuszczone niż mięśnie piersiowe. Większe predyspozycje do gromadzenia tłuszczu ma drób wodny, czyli kaczki i gęsi. Większość tłuszczu i cholesterolu znajduje się w skórce, można się jej łatwo pozbyć ściągając ją. Sam tłuszcz drobiowy prezentuje się korzystnie na tle innych tłuszczów zwierzęcych, zawiera bowiem relatywnie dużo pożądanych w naszej diecie nasyconych kwasów tłuszczowych. WIĘCEJ

 

 

3. Drób dostaje antybiotyki jako stymulator wzrostu – FAŁSZ

Antybiotyki i inne leki podawane są pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii i tylko wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba – to znaczy, gdy drób choruje. W takim przypadku leki muszą być odstawione w ściśle określonym czasie przed przewiezieniem drobiu do ubojni – okres karencji jest zdefiniowany indywidualnie dla każdego stosowanego leku i gwarantuje, że w tym czasie organizm ptaka oczyszcza się z pozostałości antybiotyku. Każde mięso drobiowe wyprodukowane zgodnie z prawem nie zawiera antybiotyków. WIĘCEJ

 

4. Kurczaki hodowane są w złych warunkach – FAŁSZ

Drób na każdym etapie produkcji jest kontrolowany – koncepcja „od pola, do stołu”, po angielsku brzmi tak: „from farm to fork”. Każdy drób w Polsce poddawany jest regularnym kontrolom ściśle regulowanym przez krajowe i unijne przepisy prawne. Wszystkie ogniwa produkcji drobiu – od pisklęcia po elementy mięsne traktowane są tak samo krytycznie pod względem bezpieczeństwa produktu finalnego. Ściśle określone normy weryfikowane przez inspekcję weterynaryjną to jedno z głównych zabezpieczeń dobrostanu ptaków. Drugi to po prostu interes hodowcy – nie uzyska odpowiedniej jakości żywca, jeśli nie zastosuje najlepszych rozwiązań i warunków bytowych dla stada. WIĘCEJ

 

 

5. Mięso z kurczaka jest dobre dla dzieci i osób chorych – PRAWDA

Mięso drobiowe jest bezpieczne, lekkostrawne, niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka, mikro i makroelementów oraz witamin i substancji odżywczych. Mięso drobiowe jest w pełni bezpieczne dla kobiet w ciąży, jest istotnym elementem diety sportowców. Drób to mięso odżywcze i lekkostrawne, które świetnie nadaje się na lekki posiłek dla każdego. Ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz pełen skład aminokwasowy, a także zawartość witamin i minerałów, mięso drobiowe jest zalecane przy chorobach nerek, wątroby, chorobach zapalnych jelit, cukrzycy oraz nadwadze. WIĘCEJ

 

 

6. Drób w Polsce jest karmiony hormonami – FAŁSZ

Przede wszystkim jest to prawnie zakazane na terenie Unii Europejskiej od 1996 roku. A mit ten powstał na bazie tego, że w obliczu udoskonalenia technik hodowli, następuje przyśpieszenie wzrostu ptaka hodowlanego a nie ma to nic wspólnego z podawaniem hormonów. Odpowiedni dobór nowoczesnych pasz, optymalne warunki środowiska hodowli, a także pozyskanie piskląt odpowiednich ras, charakteryzujących się dużą dynamiką przyrostu mięśni – to są realne czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego. WIĘCEJ

 

 

7. Drób jest zdrowy – PRAWDA

Zdrowy i w pełni bezpieczny. W przypadku produktów drobiowych świeże mięso zgodnie z prawem nie może zawierać żadnych dodatków. A począwszy od 13 grudnia 2016 r. informacja na etykiecie oebejmuje też wartość energetyczną, ilość tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Dodatkowo (dobrowolnie), producent może podać informacje o ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, skrobi, błonnika, witamin i składników mineralnych. WIĘCEJ

 

 

8. Współczesne mięso drobiowe to GMO – FAŁSZ

Jedyna styczność jaką ma drób z modyfikacją to składniki paszy, które oparte są na roślinach udoskonalonych tą metodą, która jest powszechna w procesie upraw – czy to zboża, truskawki, czy pomidory. Nie ma to oczywiście najmniejszego wpływu na produkt końcowy, czyli mięso, bo proces ulepszenia rośliny kończy się na niej, w żadnej formie nie wpływa na organizm zwierzęcia spożywającego paszę i zwierze karmione paszą modyfikowaną i non-GMO mają taki sam profil genetyczny. A tym bardziej w najmniejszym ułamku nie dotyka konsumenta mięsa. WIĘCEJ

 

9. Nie mogę mieć pewności, że kupuję mięso odpowiedniej jakości – FAŁSZ

Kupuj mięso pakowane. To gwarancja jakości. Precyzyjnie określona partia towaru, która pozostaje pod stałą kontrolą i dla której prowadzona jest dokumentacja aż po zakup konsumenta pozwala dać gwarancję prawidłowości całego procesu produkcji, pakowania, dystrybucji. Produkcja masowa musi być zgodna z jednostkowymi wzorcami i potwierdzona przez systematyczne kontrole. Pakowanie w atmosferze gazów obojętnych (na etykiecie zobaczysz wtedy opis: MAP) lub próżniowo (na etykiecie zobaczysz: VAC) to nowoczesna i optymalna forma dystrybucji do sprzedaży. WIĘCEJ

 

 

Jeśli interesują Cię tematy związane z mięsem drobiowym, chcesz poznać kolejne fakty i mity na temat drobiu, sprawdzić, co oznacza drób w diecie i czy drób jest bezpieczny, zapraszam Cię po więcej informacji na stronę Dobry Drób www.dobrydrob.pl. Znajdziesz tam wypowiedzi ekspertów oraz smaczne przepisy dla dzieci, osób chorych, osób starszych, kobiet w ciąży, dla sportowców i na specjalne okazje.

 

 

Mam nadzieję, że tym wpisem obaliłam kilka mitów albo potwierdziłam Wasze prawdziwe przypuszczenia. Drób jest zdrowy, ale drób polski, dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Najlepszą zasadą zbilansowanej diety jest to, żeby były w niej różne rodzaje mięsa, więc z chęcią powinniśmy sięgać po każdy gatunek drobiu: raz kurczak, innym razem indyk, a może nawet i struś. Cytując klasyka „Kura, kaczka, drób” na stół!

 

SMACZNEGO 🙂