Schabowy! Typowo polskie danie w moim wykonaniu – przepis!

Czy schabowy to Typowo polskie danie? Oczywiście! Pieszczotliwie mówimy o nim schaboszczak. Można być miłośnikiem owoców morza, można kochać pizzę, można być makaroniarzem, wcinać na potęgę sałaty… Można też należeć do szeregów golonkowej bojówki – jak ja to nazywam 🙂 . Czyli: schab, karkówka, steki, golonki, żeberka – ogólnie MIENSO!

Nie ma smaku równego tradycyjnemu polskiemu schaboszczakowi w panierce. A jeśli po którymś z rzędu przygotowaniu takiego, żona mówi: ja nigdy nie lubiłam schabowego (co??? swoją drogą…) ale ten jest boski! – to wiesz, że robisz to dobrze!

Kotlet schabowy w mojej kuchni ma dwie odsłony – obie tradycyjne dla polskiej sztuki kulinarnej, ale spożywając w wielu zakątkach kraju to danie poznałem wiele odsłon tych dwóch wykonań. Diagnoza: najlepiej i w jedyny słuszny sposób robią to u nas – w Wielkopolsce! 🙂

schabowy przepis skladniki

 

A jakie to dwie odsłony? Letnia i zimowa! Dziś letnia – czyli schabowy z ziemniakami duszonymi/tłuczonymi ze śmietaną i masłem podane z mizerią na jogurcie i śmietanie! Dżizas – dziś jadłem a pisząc to już mi ślinianki pracują! #golonkowabojówka approved 🙂

Natomiast mój sposób na doskonale smakującego kotleta wieprzowego poznacie poniżej. Moje pierogi ruskie podbiły niejedną kuchnię, jak same pisałyście, gwarantuję, że i ten obiad w takim wykonaniu będzie waszym faworytnym od dziś.

 

100013schabowy po polsku

 

Jak więc przygotować schabowy typowo polskie danie?

 

W dziale zaopatrzenia zdobądź:

  • schab
  • ogórki
  • ziemniaki
  • masło
  • śmietana 18%
  • jogurt naturalny
  • mleko
  • szczypiorek, koperek, rzodkiewka
  • sól, pieprz, ocet
  • smalec

 

schabowy po polsku

 

Kotlety potłucz, wiadomo, ale przed potłuczeniem posól i popieprz, tłucz przez folię spożywczą, niech sól i pieprz się wgryza. Rozbite włóż do pojemnika z mlekiem, włóż zamknięty do lodówki. Moczenie w mleku spowoduje, że mięso będzie delikatniejsze.

 

mleko i schabowy po polsku przepis

 

Się schab moczy. Obierz ogórki, utrzyj na tarce na plastry, obsyp mocno solą, odstaw do wytrącenia się wody z nich. Odlej wodę, wyciśnij jeśli trzeba – to ważne, by z mizerii nie zrobiła się nieapetyczna wodnista zupa. I teraz istotna część, ale nie do przekazania 1:1. W dobrej mizerii chodzi o idealny balans trzech smaków – słodkiego, słonego i kwaśnego – sól, cukier, ocet – proporcje dobierz wg uznania, ale nie żałuj żadnego, by nie była jałowa. Smak balansujemy po uprzednim dodaniu śmietany i jogurtu – te w proporcjach 1:1. Pożądany balans uzyskany? Do lodówki! Niech się przegryza.

 

schabowy dodatki warzywne

Obierz ziemniaki, zagotuj – jasne, nie? 🙂 Tych do duszenia nie solę, gotuję je z koprem – tymi twardszymi łodyżkami, których nie siekam. Do gorących ugotowanych pyrek wrzuć masło i wlej śmietanę 18% – oba w ilości uznaniowej – zależy od specyfiki ziemniaków i tego w jakiej konsystencji chcesz ziemniaki ostatecznie. Nie przesadź. Teraz dosalam, dodaję posiekany koperek.

 

schabowy mizeria ogorek przepis

Kotlety wyjmij z lodówki i panieruj. Ja tak: mąka, jajko, bułka. Smażymy schaboszczaka TYLKO na smalcu! Po odwróceniu na drugą stronę połóż na każdą sztukę po kawałku masła, by się roztopiło na kotlecie. Ale smażenie tylko na smalcu. Usmażone?

 

jak sie zmazy schabowy przepis

 

Wyjmij mizerię z lodówki, nałóż do salaterek, dodaj koper/szczypior/rzodkiewkę – do ozdoby i wg uznania. Jest lato i sezon – ja dodaję wszystko!

Wcinaj! I chwal w myślach rodzimą myśl kulinarną! 🙂

 

czy Schabowy Typowo polskie danie

 

To jest moja letnia odsłona schabowego. Zimowa to, oczywiście, ta z zasmażaną kapustą. Zresztą nie ważne z czym – ważne, że jest schabowy!

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.