Trzy tradycyjne dania świąteczne w nieco innych odsłonach. Każde dziecko oszaleje!
Hej, jak tam przygotowania do Świąt? U nas pełną parą – przed domem stoi już świecący renifer, mamy prawie gotową choinkę, zapas drewna do kominka, listy życzeń z prezentami a pod nosem każdy już nuci jakąś kolędę!
Czas najwyższy chyba zatem zacząć poważnie myśleć i planować nieodłączny element świątecznego nastroju, czyli… KULINARIA! 🙂
Dziś zapraszam Was do poznania i najlepiej wypróbowania jeszcze przed przygotowaniem na Święta, trzech przepisów dań dość tradycyjnych i oczywistych jeśli idzie o ich obecność na świątecznym stole, ale w nieco innej odsłonie – bo w zdrowszych wersjach tych dań – coś bez cukru, coś bez mąki pszennej, coś wegańskie – małe zmiany, smak tak samo doskonały a Święta bez wyrzutów sumienia, że niezdrowo! Zapraszam do świątecznego stołu zatem.
Spis treści
Zaczniemy od konkretów, czyli…
Talerz kompletu obiadowego DOTTY - smaczna potrawa to też taka, która pysznie wygląda, a subtelny print kropkowy, który zdobi ten zestaw idealnie podkreśla kunszt dania
PIEROGI RUSKIE WEGAŃSKIE
Oto, co należy przygotować
CIASTO
2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
łyżeczka soli morskiej
Nóż szefa kuchni KYOTO 8" - to ten rodzaj sprzętu bez którego nie wyobrażam sobie działać w kuchni - ostry jak brzytwa, pozwoli niemal nie wypuszczając go z dłoni nawet na sekundę przygotować każdą potrawę od A do Z
FARSZ
6 średnich ziemniaków gotowanych
250 gramów sera tofu
łyżeczka pieprzu
odrobina soli
1 cebula
trochę wody z kiszonych ogórków
Miska ze stali nierdzewnej z zestawem tarek, idealna do przygotowania ciasta na pierogi i farszu do nich. Szpatułki silikonowe NORDIC o różnych kształtach, dzięki którym dokładnie wszystko wymieszasz w garnku czy na patelni
Ciasto to rzecz banalna – wymieszaj składniki dostosowując proporcje na bieżąco tak by uzyskać ciasto o idealnej konsystencji do rozwałkowania i wycięcia okrągłych placków.
By przygotować farsz rozgnieć ziemniaki i ser tofu razem, dodaj sól, pieprz, wrzuć wcześniej drobno posiekaną i zblanszowaną na patelni cebulę. Gęstość farszu ustal dolewając po trochu wody z ogórków.
Dla tych, którzy nie wiedzą ile to szczypta, jak duża ma być ta szklanka mąki i ile to 4 łyżki cukru czyli dla dokładnych! Waga kuchenna - niezbędna by wszystko przyrządzić zgodnie z recepturą! :)
Farsz nakładaj łyżeczką na kółka wycięte z ciasta, po zamknięciu pieroga kilka razy przygnieć brzegi widelcem. Gotuj we wrzątku z solą około minuty od wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!
Estetyczna deska bambusowa GRETA, która doskonale może też służyć jako podstawka pod gorące naczynie, bo ma silikonowe nóżki. Sprawdzi się i w kuchni podczas pichcenia i na świątecznym stole chroniąc obrus
Po pierogach zapraszam na coś słodkiego, choć… bez cukru! Czyli…
Duży talerz z zestawu obiadowego DOTTY, nadaje się również do podania potrawy na stół Szklanki termiczne MIA - dwie ścianki szkła chronią przed nagrzaniem naczynia a do tego dają super efekt wypełnienia napojem w środku
BABECZKI PIERNIKOWE Z JABŁKA I BANANA
200 gramów mąki orkiszowej
1 łyżka przyprawy do piernika – koniecznie bez dodatku cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 duży lub 2 mniejsze banany – im będzie bardziej dojrzały tym babeczki wyjdą słodsze
1 większe jabłko
150 ml mleka roślinnego
80 ml oleju rzepakowego – rafinowanego
Dziadek do orzechów SWING! W święta to nie przyrząd! To styl życia! Dźwięk łupanych orzechów włoskich, czy laskowych, to niczym mikołajowe Hoł, hoł, hoł w ten piękny czas!
Jabłko, banany, olej i mleko sojowe zmiksuj na jednolitą masę. Następnie do tej masy dodawaj po trochu produkty suche czyli: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową. Tak uzyskaną gęstą masę nakładaj do foremek i wypiekaj w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do babeczek można dodać np orzechy, inne bakalie.
Nie wiem jak u Was, ale u nas nie ma Wigilii bez kompotu z suszu. To ten jeden z niepowtarzalnych smaków Świąt, prawda? Przygotować go jest niezwykle łatwo.
Łyżka do zupy (albo do kompotu z suszu ;) NORDIC
WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU BEZ CUKRU
Musisz mieć gotowy zestaw suszu owocowego lub skomponować go sobie samemu z ulubionych owoców – znam takich, co nie tolerują suszonej gruszki i takich, którzy nie znoszą wędzonej śliwki – ja tam uwielbiam cały zestaw! Gotując taką mieszankę doprawiamy ją goździkami, cynamonem, można dodać odrobinę świeżego imbiru, na pewno warto wrzucić kilka plastrów pomarańczy ze skórką. No i by uniknąć cukru, jeśli wolimy słodszą nutę w takim kompocie, dodajemy ksylitol – czyli. tzw zdrowy cukier brzozowy 🙂 I już! Kompot jest przepyszny na gorąco i na zimno. Smacznego!
Dzbanek na napoje, w komplecie z zaparzaczem. Lekkie, krystaliczne szkło doda blasku na stole.
Pozostaje życzyć… ZDROWYCH, Smacznych i Wesołych Świąt!
Do przygotowania tych świątecznych potraw posłużyły mi naczynia i przybory kuchenne marki AMBITION, która już drugi raz jest z nami w Święta Bożego Narodzenia.
TUTAJ nasze inspiracje kulinarne z poprzedniego roku – przepis na doskonałego KARPIA
Partnerem wpisu jest marka Ambition
Spodobał Ci się mój wpis?
Wpadnij na INSTAGRAM OCZEKUJAC
oraz na FACEBOOK OCZEKUJAC